zelf een bijenwaskaars maken

Op mijn lijstje staat al een tijdje om een kaars te maken van bijenwas.  Waarom met bijenwas? Dit omdat vroeger zo ook al kaarsen werden gemaakt en het is een natuurproduct. Bijkomend voordeel is dat een bijenwaskaars minder tot geen roetvorming heeft en gezonder is voor ons luchtwegenstelsel en de bijenwaskaarsen langer branden.

DIY bijenwaskaars

Bijenwas heb ik al in huis voor het maken van verzorgingsproducten zoals body boters. Dus lontjes gekocht en aan de slag.

BENODIGDHEDEN
bijenwas
lontjes
waxinelicht houders of mal en sateprikkers
oude pan
glazen maatbeker
geurolie

MAL 
Het eerste idee toen ik de lontjes kocht was om zelf een theelichtje te maken van bijenwas. Maar nu ben ik op het idee gekomen om de mal die ik gebruik om body boters te maken om daar een kaars van te maken. Het enige probleem is dat de kaars dan op de kop wordt gemaakt en het lont dus pas nadien kan worden geplaatst. Dit los ik op door een sateprikker in de bijenwas te plaatsen die ik er later draaiend uithaal.

WEGEN & SMELTEN
Om te bepalen hoeveel bijenwas je nodig hebt vul je je mal met water. Giet het water hierna in je weegschaal en je weet hoeveel bijenwas je moet afwegen. In mijn geval 35 gram.

bijenwas verwarmen

Smelt de bijenwas in een pan of smelt de bijenwas au bain marie in je glazen maatbeker.

GIETEN & UITHARDEN
Als alle bijenwas is gesmolten voeg je eventueel geurolie toe. Bijenwas stolt redelijk snel is het afkoelt. Let hierbij op als je nog een geur wilt toevoegen. Persoonlijk vindt ik dit niet nodig. Voeg de eerste keer niet te veel druppels toe, anders wordt de geur straks te overheersend.

bijenwaskaars maken


De mal kun je van te voren eventueel in de koelkast bewaren. Hierdoor zal de bijenwas sneller stollen als je deze in je mal giet en blijft de sateprikker sneller uit zich zelf staan.

Verplaats de mal hierna zomin mogelijk en laat de bijenwas 24 uur uitharden.

LONT
Na 24 uur is de bijenwas uitgehard en je kaars klaar voor gebruik. Aangezien ik aluminium bakje heb gebruikt waar de lont al in is aangebracht. Draai ik nu voorzichtig de sateprikker uit de kaars en steek ik mijn lont in de kaars.

lont in bijenwaskaars aanbrengen achteraf

De kaars brand super, alleen is mijn lont niet lang genoeg en heb ik een klein vlammetje. Als ik een volgende keer deze mal gebruik, gebruik ik of een langer lont of maak ik de kaars iets minder hoog door maar 25 gram bijenwas te gebruiken in plaats van 35 gram.

brandende bijenwaskaars zelfgemaakt

Ook zelf thuis eens proberen? Kijk dan eens in mijn webshop voor het DIY-pakket bijenwas kaarsen (4 stuks theelichtjes).

Veel brandplezier!

Syl

Populaire posts van deze blog

boordstof aan mouwen een trui

first time - slagletters in aluminium strip

vlechten met 4 draden