Doorgaan naar hoofdcontent

zelf een bijenwaskaars maken

Op mijn lijstje staat al een tijdje om een kaars te maken van bijenwas.  Waarom met bijenwas? Dit omdat vroeger zo ook al kaarsen werden gemaakt en het is een natuurproduct. Bijkomend voordeel is dat een bijenwaskaars minder tot geen roetvorming heeft en gezonder is voor ons luchtwegenstelsel en de bijenwaskaarsen langer branden.

DIY bijenwaskaars

Bijenwas heb ik al in huis voor het maken van verzorgingsproducten zoals body boters. Dus lontjes gekocht en aan de slag.

BENODIGDHEDEN
bijenwas
lontjes
waxinelicht houders of mal en sateprikkers
oude pan
glazen maatbeker
geurolie

MAL 
Het eerste idee toen ik de lontjes kocht was om zelf een theelichtje te maken van bijenwas. Maar nu ben ik op het idee gekomen om de mal die ik gebruik om body boters te maken om daar een kaars van te maken. Het enige probleem is dat de kaars dan op de kop wordt gemaakt en het lont dus pas nadien kan worden geplaatst. Dit los ik op door een sateprikker in de bijenwas te plaatsen die ik er later draaiend uithaal.

WEGEN & SMELTEN
Om te bepalen hoeveel bijenwas je nodig hebt vul je je mal met water. Giet het water hierna in je weegschaal en je weet hoeveel bijenwas je moet afwegen. In mijn geval 35 gram.

bijenwas verwarmen

Smelt de bijenwas in een pan of smelt de bijenwas au bain marie in je glazen maatbeker.

GIETEN & UITHARDEN
Als alle bijenwas is gesmolten voeg je eventueel geurolie toe. Bijenwas stolt redelijk snel is het afkoelt. Let hierbij op als je nog een geur wilt toevoegen. Persoonlijk vindt ik dit niet nodig. Voeg de eerste keer niet te veel druppels toe, anders wordt de geur straks te overheersend.

bijenwaskaars maken


De mal kun je van te voren eventueel in de koelkast bewaren. Hierdoor zal de bijenwas sneller stollen als je deze in je mal giet en blijft de sateprikker sneller uit zich zelf staan.

Verplaats de mal hierna zomin mogelijk en laat de bijenwas 24 uur uitharden.

LONT
Na 24 uur is de bijenwas uitgehard en je kaars klaar voor gebruik. Aangezien ik aluminium bakje heb gebruikt waar de lont al in is aangebracht. Draai ik nu voorzichtig de sateprikker uit de kaars en steek ik mijn lont in de kaars.

lont in bijenwaskaars aanbrengen achteraf

De kaars brand super, alleen is mijn lont niet lang genoeg en heb ik een klein vlammetje. Als ik een volgende keer deze mal gebruik, gebruik ik of een langer lont of maak ik de kaars iets minder hoog door maar 25 gram bijenwas te gebruiken in plaats van 35 gram.

brandende bijenwaskaars zelfgemaakt

Ook zelf thuis eens proberen? Kijk dan eens in mijn webshop voor het DIY-pakket bijenwas kaarsen (4 stuks theelichtjes).

Veel brandplezier!

Syl

Populaire posts van deze blog

vlechten met 4 draden

Na het maken van de dubbeldraad gevlochten armband van vorige week heeft het vlecht virus toegeslagen zullen we maar zeggen. Ditmaal voor mij zelf een armband gevlochten met 4 draden in plaats van zoals gebruikelijk met 3 draden. In deze blogpost laat ik je zien hoe.


BENODIGDHEDEN
Sieradenlijm, 4x 25cm leerkoord (2mm), 2x eindkapje (5mm), buigringen en karbijnslot. Super webshop vindt ik het Kralenhoekje in Middelburg.


LEER BEVESTIGEN IN EINDKAPJE
Knip 4 draden leer van circa 25cm. Breng een beetje lijm aan in een eindkapje en bevestig hierin de 4 afgeknipte draden.


VLECHTEN MAAR...
Klem de draden met eindkapje in een klem of bevestig de draden in een prikboord (bevestig het eindkapjedan na het vlechten). Het lijkt ingewikkeld, maar het is, vindt ik, simpelweg eenvoudig.

Werk altijd van rechts naar links of andersom, zie foto hier boven voor nummering koorden.
En dan gelden de volgende stappen:
 Koord 1 onder koord 2 en dan,
 Koord 1 boven koord 3 en dan,
 Koord 1 onder koord 4 en dan be…

DIY | crepe papier bloemen maken

Zoals ik in mijn vorige blog al melde heb ik dit jaar, net als vorig jaar meegeholpen met de musical voor de onderbouw op school. Nu was er vorig jaar na afloop een hoop commentaar over het feit dat niet alle kinderen met een bloem naar huis toegingen. Dit ook omdat er wel bloemen werden uitgereikt aan de geholpen ouders. Dus ja, dat moet natuurlijk dit jaar dan wel anders. Het budget is niet groot, dus zo op het idee gekomen om zelf papieren bloemen te maken voor de musical. Het zijn er natuurlijk wel veel, maar je bespaart zo wel zeker €75,- tot €100,- als het om 100 tot 130 bloemen gaat.


IDEEËN OP DOEN
Lang leven het internet! Wat zijn er een hoop mogelijkheden om papieren bloemen te maken. Van makkelijk tot moeilijk. Van vouwen tot alleen maar knippen. Erg leuke voorbeelden voorbij zien komen. Uiteindelijk en paar ideeën getest en daaruit de mooiste bloem gekozen. Te ingewikkeld, niet natuurlijk, aangezien we er een kleine 150 stuks moeten maken, hihi. Maar het idee van een servet …

first time - slagletters in aluminium strip

Al een tijdje geleden de slagletters per post ontvangen. Ze al wel in leer geprobeerd, maar in metaal vond ik nog een beetje spannend. Dus het steeds maar uitgesteld om verschillende redenen; de kinderen, de cijfers nog niet ontvangen, geen rust..en ga zo maar door. Maar vandaag toch maar besloten om te beginnen. Kinderen niet thuis, dus aan de slag!


HAMEREN
Allereerst, aan de slag met de hamer. Helaas heb ik de cijfers en het rubberen werkblok nog niet ontvangen. Maar dat mag de pret niet drukken. Servet tussen de vlaktas en het aluminium om beschadiging aan het aluminium te voorkomen werkt ook goed. Maar een hoop herrie maakt het wel. En hameren maar, aan beide kanten van de strip, aangezien het een test exemplaar is.


INKT AANBRENGEN
Nadat ik de voorkant en de achterkant van de strip heb vol gemaakt besluit ik een zijde met zwarte inkt te bewerken..eerst aanbrengen, 10 seconde laten drogen.


OVERTOLLIGE INKT VERWIJDEREN
En dan krijg je dit als resultaat als je met een servet of keukenpa…