Doorgaan naar hoofdcontent

DIY | rompert bedrukken

In de loop van de tijd heb ik al heel wat geboorterompertjes mogen maken. En nog steeds blijf ik het een geweldig iets vinden om te doen. Ieder rompertje is uniek en een klein kunstwerk op zich.

 En wat is er nu leuker dan een kraamcadeau geven in de vorm van het geboortekaartje dat met zorg en aandacht door de kersverse ouders voor de nieuwe spruit is uitgezocht!

kraamcadeau persoonlijk rompertje bedrukken

In deze post laat ik zien hoe eenvoudig het werken met transferpapier kan zijn. Het is natuurlijk niet zo snel klaar als met een drukpers en je hebt een klein beetje geduld nodig, maar het resultaat is fantastisch!

BENODIGDHEDEN
Veel heb je niet nodig;

- transferpapier (let hierbij op wat voor printer je hebt, laser of inktjet)
- strijkijzer (stoomfunctie uitzetten!!)
- schaar
- bakpapier
- wit textiel (rompertje, spuugdoek, slabber etc.)
- een ontwerp of afbeelding.

HET ONTWERP
Scan je ontwerp, in mijn geval het geboortekaartje in. Dit kan natuurlijk ook een foto of tekening zijn. In Adobe Photoshop bewerk je eventueel het document of filter je er elementen uit die je los wilt gebruiken.

Spiegel het ontwerp en print het op het transferpapier af. Laat dit minimaal 30 minuten drogen. Ter info, ik gebruik het transferpapier van de HEMA.

transferpapier print in spiegelbeeld

KNIPPEN
Dit doe ik veelal een dag later. Nu knip je de afbeeldingen die je op de textiel wilt aanbrengen uit. Zorg dat er een klein wit randje rondom de afbeelding blijft als je deze uitknipt. Dus niet exact uitknippen!!

Leg nu eventueel om te kijken waar je alles ook alweer wilt hebben met de ruitjeskant naar boven op het textiel.

transferpapier aanbrengen op textiel

STRIJKEN
Zet de stoomfunctie van je strijkijzer uit en zet het strijkijzer op de heetste stand.

Leg de uitgeknipte transferafbeelding met de ruitjeskant naar boven op het textiel. Leg hierover heen een laag bakpapier. Als het strijkijzer heet genoeg is strijk je nu over het bakpappier over de uitgeknipte transferafbeelding. Druk stevig en strijk een aantal minuten. Het strijkijzer er niet oplaten staan, anders krijg je lelijke vlekken.

rompert bedrukken met transferpapier

VERWIJDEREN RUITJESPAPIER
Pel nu voorzichtig een randje van het ruitjespapier los van het textiel. Dit kan soms wat lastig zijn. Trek dan voorzichtig het ruitjespapier los van het textiel. Let hierbij wel op dat de inkt goed op het textiel is overgebracht en dus mooi glad is. Zo niet, breng het transferpapier en bakpapier terug op het textiel en strijk er nog even over heen. En probeer dan opnieuw het ruitjespapier te verwijderen.

Aangezien ik een kraamcadeau heb gemaakt heb ik het nog leuk ingepakt.Veel succes en plezier met het bedrukken van textiel! Mocht je er niet uitkomen of het toch liver niet zelf willen doen, neem dan contact op of kijk eens in mijn webshop VanSyl.

Groetjes Syl.

Populaire posts van deze blog

vlechten met 4 draden

Na het maken van de dubbeldraad gevlochten armband van vorige week heeft het vlecht virus toegeslagen zullen we maar zeggen. Ditmaal voor mij zelf een armband gevlochten met 4 draden in plaats van zoals gebruikelijk met 3 draden. In deze blogpost laat ik je zien hoe.


BENODIGDHEDEN
Sieradenlijm, 4x 25cm leerkoord (2mm), 2x eindkapje (5mm), buigringen en karbijnslot. Super webshop vindt ik het Kralenhoekje in Middelburg.


LEER BEVESTIGEN IN EINDKAPJE
Knip 4 draden leer van circa 25cm. Breng een beetje lijm aan in een eindkapje en bevestig hierin de 4 afgeknipte draden.


VLECHTEN MAAR...
Klem de draden met eindkapje in een klem of bevestig de draden in een prikboord (bevestig het eindkapjedan na het vlechten). Het lijkt ingewikkeld, maar het is, vindt ik, simpelweg eenvoudig.

Werk altijd van rechts naar links of andersom, zie foto hier boven voor nummering koorden.
En dan gelden de volgende stappen:
 Koord 1 onder koord 2 en dan,
 Koord 1 boven koord 3 en dan,
 Koord 1 onder koord 4 en dan be…

DIY | crepe papier bloemen maken

Zoals ik in mijn vorige blog al melde heb ik dit jaar, net als vorig jaar meegeholpen met de musical voor de onderbouw op school. Nu was er vorig jaar na afloop een hoop commentaar over het feit dat niet alle kinderen met een bloem naar huis toegingen. Dit ook omdat er wel bloemen werden uitgereikt aan de geholpen ouders. Dus ja, dat moet natuurlijk dit jaar dan wel anders. Het budget is niet groot, dus zo op het idee gekomen om zelf papieren bloemen te maken voor de musical. Het zijn er natuurlijk wel veel, maar je bespaart zo wel zeker €75,- tot €100,- als het om 100 tot 130 bloemen gaat.


IDEEËN OP DOEN
Lang leven het internet! Wat zijn er een hoop mogelijkheden om papieren bloemen te maken. Van makkelijk tot moeilijk. Van vouwen tot alleen maar knippen. Erg leuke voorbeelden voorbij zien komen. Uiteindelijk en paar ideeën getest en daaruit de mooiste bloem gekozen. Te ingewikkeld, niet natuurlijk, aangezien we er een kleine 150 stuks moeten maken, hihi. Maar het idee van een servet …

first time - slagletters in aluminium strip

Al een tijdje geleden de slagletters per post ontvangen. Ze al wel in leer geprobeerd, maar in metaal vond ik nog een beetje spannend. Dus het steeds maar uitgesteld om verschillende redenen; de kinderen, de cijfers nog niet ontvangen, geen rust..en ga zo maar door. Maar vandaag toch maar besloten om te beginnen. Kinderen niet thuis, dus aan de slag!


HAMEREN
Allereerst, aan de slag met de hamer. Helaas heb ik de cijfers en het rubberen werkblok nog niet ontvangen. Maar dat mag de pret niet drukken. Servet tussen de vlaktas en het aluminium om beschadiging aan het aluminium te voorkomen werkt ook goed. Maar een hoop herrie maakt het wel. En hameren maar, aan beide kanten van de strip, aangezien het een test exemplaar is.


INKT AANBRENGEN
Nadat ik de voorkant en de achterkant van de strip heb vol gemaakt besluit ik een zijde met zwarte inkt te bewerken..eerst aanbrengen, 10 seconde laten drogen.


OVERTOLLIGE INKT VERWIJDEREN
En dan krijg je dit als resultaat als je met een servet of keukenpa…