Doorgaan naar hoofdcontent

DIY | kerstster als stempel

Eigenlijk zou deze blogpost over e-mail en het contactformulier bij een Wordpress.site gaan, maar die bewaar ik voor volgende week.

Ik weet het kerst is al voorbij en ik kom nog met een blogpost over een kerstster stempel maken voor je kerstkaart. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik bedacht dit jaar op het allerlaatste moment om deze kerstkaart te maken en ik wilde deze blogpost natuurlijk niet eerder posten voordat het kerst was geweest. Zie hieronder het resultaat. In een ochtend had ik al mijn kerstkaarten klaar!

DIY zelf een ster stempel en tekst stempel maken voor kerstkaart

BENODIGDHEDEN

DIY benodigdheden zelf een ster stempel maken


Het stempelrubber dat ik heb gebruikt is van Speedy carve en kun je bijvoorbeeld bij Splendith kopen in verschillende formaten, evenals stempelkussen en een set gutsen.

ONTWERP
In eerste instantie had ik het idee op een sneeuwvlok te maken. Maar tijdens mijn zoektocht naar het ontwerp van een mooie sneeuwvlok kwam ik sterren tegen, en zo kwam het idee om een abstracte kerstster stempel te maken. 

In het verleden heb ik eens een ster voor een bedrukking op een kraamcadeau ontworpen, dus dit leek mij de ideale ster om te gebruiken. Deze een paar keer verschaald en achter elkaar gezet in Adobe Illustrator en klaar is mijn sterontwerp, printen maar. 

ontwerp sterren voor kerstkaart

Zelf niet zo handig, ik stuur je graag mijn ster sjabloon. Ik heb uiteindelijk de middelste ster gebruikt.

AFBEELDING OVERBRENGEN
Neem de afbeelding over op transferpapier of kleur deze in met potlood. Denk hierbij na over wat er straks weggehaald moet worden en wat moet blijven staan (dit is waar de inkt op komt). 

Leg het papier met de ingekleurde kant op het stempelrubber en druk/wrijf nu over het papier zodat de afbeelding op het rubber komt te staan. Deze zie je dan nu in spiegelbeeld. Eventueel kun je nadien met potlood op het stempelrubber de lijnen nog natrekken.

sterontwerp op stempelrubber aanbrengen

GUTSEN
En ja dan, dan gaan we nu aan de slag met de gutsen. Ik heb de stempel dit keer in zijn geheel uitgesneden, maar dat is niet perse nodig. Het gutsen is heerlijk ontspannend, maar ook wel een precieze werkje. Als de stempel voldoende ver is, maak je nog een aantal inkttesten en guts je overtollig rubber weg.. Dit zodat er geen onnodige strepen of punten in het ontwerp op je kaart zichtbaar blijven.

afbeelding uitsnijden en gutsen uit speedy carve

STEMPELEN
Als de stempel helemaal naar wens is kun je deze met een speciale hout-rubberlijm op een houtblokje aanbrengen. Aangezien ik het stempelrubber Speedy carve gebruik is dit niet perse nodig. Kies een kleur en stempel maar raak. Druk niet de stempel maar het stempelkussen op je stempel tot deze volledig met inkt bedekt is en stempel deze dan.

En als je eenmaal begint met stempel maken, krijg je de smaak te pakken. Kijk eens in mijn webshop Creacamp en boek een workshop stempelen!

Stempel groeten,
Syl

Reacties

Populaire posts van deze blog

vlechten met 4 draden

Na het maken van de dubbeldraad gevlochten armband van vorige week heeft het vlecht virus toegeslagen zullen we maar zeggen. Ditmaal voor mij zelf een armband gevlochten met 4 draden in plaats van zoals gebruikelijk met 3 draden. In deze blogpost laat ik je zien hoe.


BENODIGDHEDEN
Sieradenlijm, 4x 25cm leerkoord (2mm), 2x eindkapje (5mm), buigringen en karbijnslot. Super webshop vindt ik het Kralenhoekje in Middelburg.


LEER BEVESTIGEN IN EINDKAPJE
Knip 4 draden leer van circa 25cm. Breng een beetje lijm aan in een eindkapje en bevestig hierin de 4 afgeknipte draden.


VLECHTEN MAAR...
Klem de draden met eindkapje in een klem of bevestig de draden in een prikboord (bevestig het eindkapjedan na het vlechten). Het lijkt ingewikkeld, maar het is, vindt ik, simpelweg eenvoudig.

Werk altijd van rechts naar links of andersom, zie foto hier boven voor nummering koorden.
En dan gelden de volgende stappen:
 Koord 1 onder koord 2 en dan,
 Koord 1 boven koord 3 en dan,
 Koord 1 onder koord 4 en dan be…

first time - slagletters in aluminium strip

Al een tijdje geleden de slagletters per post ontvangen. Ze al wel in leer geprobeerd, maar in metaal vond ik nog een beetje spannend. Dus het steeds maar uitgesteld om verschillende redenen; de kinderen, de cijfers nog niet ontvangen, geen rust..en ga zo maar door. Maar vandaag toch maar besloten om te beginnen. Kinderen niet thuis, dus aan de slag!


HAMEREN
Allereerst, aan de slag met de hamer. Helaas heb ik de cijfers en het rubberen werkblok nog niet ontvangen. Maar dat mag de pret niet drukken. Servet tussen de vlaktas en het aluminium om beschadiging aan het aluminium te voorkomen werkt ook goed. Maar een hoop herrie maakt het wel. En hameren maar, aan beide kanten van de strip, aangezien het een test exemplaar is.


INKT AANBRENGEN
Nadat ik de voorkant en de achterkant van de strip heb vol gemaakt besluit ik een zijde met zwarte inkt te bewerken..eerst aanbrengen, 10 seconde laten drogen.


OVERTOLLIGE INKT VERWIJDEREN
En dan krijg je dit als resultaat als je met een servet of keukenpa…

DIY | crepe papier bloemen maken

Zoals ik in mijn vorige blog al melde heb ik dit jaar, net als vorig jaar meegeholpen met de musical voor de onderbouw op school. Nu was er vorig jaar na afloop een hoop commentaar over het feit dat niet alle kinderen met een bloem naar huis toegingen. Dit ook omdat er wel bloemen werden uitgereikt aan de geholpen ouders. Dus ja, dat moet natuurlijk dit jaar dan wel anders. Het budget is niet groot, dus zo op het idee gekomen om zelf papieren bloemen te maken voor de musical. Het zijn er natuurlijk wel veel, maar je bespaart zo wel zeker €75,- tot €100,- als het om 100 tot 130 bloemen gaat.


IDEEËN OP DOEN
Lang leven het internet! Wat zijn er een hoop mogelijkheden om papieren bloemen te maken. Van makkelijk tot moeilijk. Van vouwen tot alleen maar knippen. Erg leuke voorbeelden voorbij zien komen. Uiteindelijk en paar ideeën getest en daaruit de mooiste bloem gekozen. Te ingewikkeld, niet natuurlijk, aangezien we er een kleine 150 stuks moeten maken, hihi. Maar het idee van een servet …