DIY | kerstster als stempel

Eigenlijk zou deze blogpost over e-mail en het contactformulier bij een Wordpress.site gaan, maar die bewaar ik voor volgende week.

Ik weet het kerst is al voorbij en ik kom nog met een blogpost over een kerstster stempel maken voor je kerstkaart. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik bedacht dit jaar op het allerlaatste moment om deze kerstkaart te maken en ik wilde deze blogpost natuurlijk niet eerder posten voordat het kerst was geweest. Zie hieronder het resultaat. In een ochtend had ik al mijn kerstkaarten klaar!

DIY zelf een ster stempel en tekst stempel maken voor kerstkaart

BENODIGDHEDEN

DIY benodigdheden zelf een ster stempel maken


Het stempelrubber dat ik heb gebruikt is van Speedy carve en kun je bijvoorbeeld bij Splendith kopen in verschillende formaten, evenals stempelkussen en een set gutsen.

ONTWERP
In eerste instantie had ik het idee op een sneeuwvlok te maken. Maar tijdens mijn zoektocht naar het ontwerp van een mooie sneeuwvlok kwam ik sterren tegen, en zo kwam het idee om een abstracte kerstster stempel te maken. 

In het verleden heb ik eens een ster voor een bedrukking op een kraamcadeau ontworpen, dus dit leek mij de ideale ster om te gebruiken. Deze een paar keer verschaald en achter elkaar gezet in Adobe Illustrator en klaar is mijn sterontwerp, printen maar. 

ontwerp sterren voor kerstkaart

Zelf niet zo handig, ik stuur je graag mijn ster sjabloon. Ik heb uiteindelijk de middelste ster gebruikt.

AFBEELDING OVERBRENGEN
Neem de afbeelding over op transferpapier of kleur deze in met potlood. Denk hierbij na over wat er straks weggehaald moet worden en wat moet blijven staan (dit is waar de inkt op komt). 

Leg het papier met de ingekleurde kant op het stempelrubber en druk/wrijf nu over het papier zodat de afbeelding op het rubber komt te staan. Deze zie je dan nu in spiegelbeeld. Eventueel kun je nadien met potlood op het stempelrubber de lijnen nog natrekken.

sterontwerp op stempelrubber aanbrengen

GUTSEN
En ja dan, dan gaan we nu aan de slag met de gutsen. Ik heb de stempel dit keer in zijn geheel uitgesneden, maar dat is niet perse nodig. Het gutsen is heerlijk ontspannend, maar ook wel een precieze werkje. Als de stempel voldoende ver is, maak je nog een aantal inkttesten en guts je overtollig rubber weg.. Dit zodat er geen onnodige strepen of punten in het ontwerp op je kaart zichtbaar blijven.

afbeelding uitsnijden en gutsen uit speedy carve

STEMPELEN
Als de stempel helemaal naar wens is kun je deze met een speciale hout-rubberlijm op een houtblokje aanbrengen. Aangezien ik het stempelrubber Speedy carve gebruik is dit niet perse nodig. Kies een kleur en stempel maar raak. Druk niet de stempel maar het stempelkussen op je stempel tot deze volledig met inkt bedekt is en stempel deze dan.

En als je eenmaal begint met stempel maken, krijg je de smaak te pakken. Kijk eens in mijn webshop Creacamp en boek een workshop stempelen!

Stempel groeten,
Syl

Populaire posts van deze blog

boordstof aan mouwen een trui

first time - slagletters in aluminium strip

vlechten met 4 draden