Doorgaan naar hoofdcontent

hoes tuinkussen

Een paar blogposts terug heb ik geschreven over mijn zelf op maat gemaakte tuinkussen voor onze tuinbank. De stof die ik daarvoor heb gebruikt had zat op een rol van 2,80m. Ideaal, maar had als nadeel dat de krimp in de verkeerde richting plaats vond, nadat ik de stof had gewassen. Helaas had ik net 10cm te weinig rondom, anders had ik de stof gedraaid toegepast (aangezien het patroon van de stof dit toelaat).

Dus er zat niets anders op dan stof bij te halen, wat uiteindelijk resulteerde in teveel stof over. Balen, maar hiermee heb ik uiteindelijk nog 2 hoezen gemaakt voor de kussens in onze tuinstoelen, zodat we nu een complete set hebben. En zelfs dan heb ik nu nog stof over..

hoes voor kussen tuinset

DE MATERIALEN
kussenvulling of kussen
stof (voor gebruik wassen ivm eventuele krimp)
rits van de rol
garen

HET PATROON
Bij de IKEA hebben wij onze rode tuinkussen gekocht. Deze kussens zijn niet 50x50cm, zoals de meeste maar 53x53cm. Aan de zijden waar de rits komt neem ik nog 2cm extra stof, puur voor het gemak.

Dus voor mijn kussenhoes tekenen ik een patroon af van met 3 zijden van 55cm en 1 zijde van 57cm (dit alles is inclusief rand/afwerkingsnaden).

Op de foto is de rits al ingezet en de rand afgewerkt.

hoeskussen zelf naaien


DE RITS AFTEKENEN
Nadat de stof is uitgeknipt beginnen we met de rits. Hoe langer de rits, hoe makkelijker de hoes om het kussen is te gebruiken. Handig is om 5cm aan weerszijden van het kussen vrij te houden. In mijn geval betekent dat een rits van 53- (2x5cm) + 5 (extra ivm naad/rand) = 48cm

Maar ik ben eigenwijs en heb een rits van 30cm gebruikt. Lukt ook, maar is wel een beetje proppen om het kussen erin en eruit te krijgen.

Centreer de rits in het midden van het kussen. Teken 2,5cm aan weerszijden van de rits af voor het inzetten. Knip de stof in tot de naad, zie foto hieronder;

rits in kussen

DE RITS INZETTEN
De rits speld je met de goede kant vast aan onder de verkeerde kant van de stof, op de goede kant van de terug geslagen stof, zie foto hierboven. Handig is het om een ritsvoetje te gebruiken, maar ik doe dit meestal zonder.

De trekker plaats ik zover mogelijk onderaan de rits. Ik naai tot aan de trekker en nog een keertje achteruit. Naaivoet los, trekker naar boven toe, voorbij de naaivoet. Naaivoet weer op de stof en het laatste stuk van de ritssluiting verder naaien, zie foto hierboven.

RANDEN NAAIEN
Als de rits is ingezet, naai ik op het begin en het uiteinde van de rits een paar maal over de rits sluiting heen ter versteviging (Op de foto rechts bovenin goed te zien). Hierna zet ik eerst de randen van de zijde met de rits dicht.Zorg er wel voor dat je de uiteinden van de rits een beetje lostrekt en aan weerszijde van de stof mee bevestigd, zie foto hieronder.

rits in sierkussen naaien

Hierna kun je in keer alle randen van de hoes naaien. Ter plaatse van de hoeken naaivoet even omhoog, stof voorzichtig draaien en weer verder tot de volgende hoek, tot dat je aan de zijde komt met de ritssluiting. Afwerkingsnaad naaien, overtollige stof wegknippen,  kussen in de hoes en klaar is je kussen. En als je een beetje handig bent is je kussen binnen een uurtje klaar.

Liefs Syl

Populaire posts van deze blog

vlechten met 4 draden

Na het maken van de dubbeldraad gevlochten armband van vorige week heeft het vlecht virus toegeslagen zullen we maar zeggen. Ditmaal voor mij zelf een armband gevlochten met 4 draden in plaats van zoals gebruikelijk met 3 draden. In deze blogpost laat ik je zien hoe.


BENODIGDHEDEN
Sieradenlijm, 4x 25cm leerkoord (2mm), 2x eindkapje (5mm), buigringen en karbijnslot. Super webshop vindt ik het Kralenhoekje in Middelburg.


LEER BEVESTIGEN IN EINDKAPJE
Knip 4 draden leer van circa 25cm. Breng een beetje lijm aan in een eindkapje en bevestig hierin de 4 afgeknipte draden.


VLECHTEN MAAR...
Klem de draden met eindkapje in een klem of bevestig de draden in een prikboord (bevestig het eindkapjedan na het vlechten). Het lijkt ingewikkeld, maar het is, vindt ik, simpelweg eenvoudig.

Werk altijd van rechts naar links of andersom, zie foto hier boven voor nummering koorden.
En dan gelden de volgende stappen:
 Koord 1 onder koord 2 en dan,
 Koord 1 boven koord 3 en dan,
 Koord 1 onder koord 4 en dan be…

DIY | crepe papier bloemen maken

Zoals ik in mijn vorige blog al melde heb ik dit jaar, net als vorig jaar meegeholpen met de musical voor de onderbouw op school. Nu was er vorig jaar na afloop een hoop commentaar over het feit dat niet alle kinderen met een bloem naar huis toegingen. Dit ook omdat er wel bloemen werden uitgereikt aan de geholpen ouders. Dus ja, dat moet natuurlijk dit jaar dan wel anders. Het budget is niet groot, dus zo op het idee gekomen om zelf papieren bloemen te maken voor de musical. Het zijn er natuurlijk wel veel, maar je bespaart zo wel zeker €75,- tot €100,- als het om 100 tot 130 bloemen gaat.


IDEEËN OP DOEN
Lang leven het internet! Wat zijn er een hoop mogelijkheden om papieren bloemen te maken. Van makkelijk tot moeilijk. Van vouwen tot alleen maar knippen. Erg leuke voorbeelden voorbij zien komen. Uiteindelijk en paar ideeën getest en daaruit de mooiste bloem gekozen. Te ingewikkeld, niet natuurlijk, aangezien we er een kleine 150 stuks moeten maken, hihi. Maar het idee van een servet …

first time - slagletters in aluminium strip

Al een tijdje geleden de slagletters per post ontvangen. Ze al wel in leer geprobeerd, maar in metaal vond ik nog een beetje spannend. Dus het steeds maar uitgesteld om verschillende redenen; de kinderen, de cijfers nog niet ontvangen, geen rust..en ga zo maar door. Maar vandaag toch maar besloten om te beginnen. Kinderen niet thuis, dus aan de slag!


HAMEREN
Allereerst, aan de slag met de hamer. Helaas heb ik de cijfers en het rubberen werkblok nog niet ontvangen. Maar dat mag de pret niet drukken. Servet tussen de vlaktas en het aluminium om beschadiging aan het aluminium te voorkomen werkt ook goed. Maar een hoop herrie maakt het wel. En hameren maar, aan beide kanten van de strip, aangezien het een test exemplaar is.


INKT AANBRENGEN
Nadat ik de voorkant en de achterkant van de strip heb vol gemaakt besluit ik een zijde met zwarte inkt te bewerken..eerst aanbrengen, 10 seconde laten drogen.


OVERTOLLIGE INKT VERWIJDEREN
En dan krijg je dit als resultaat als je met een servet of keukenpa…