Doorgaan naar hoofdcontent

zelfgemaakte handzeep van verzeepte olijfolie

Onze handzeep in de keuken was bijna op, dus tijd om deze keer hiervoor zelf handzeep te maken. Een halfuurtje in de keuken en klaar is de zeep.  Lastigste was, welke geur gaan we gebruiken, vanille, kersenbloesem, kokos?  Uiteindelijk is het vanille geworden, lekker neutraal en altijd goed.

zelfgemaakte vanille handzeep

Dit recept heb ik in het verleden ooit gebruikt voor douchezeep, maar deze voelde bij gebruik erg stroef, maar lijkt me prima voor handzeep.

WAT HEB JE NODIG
50 gram verzeepte olijfolie (pasta)
200ml water (mag ook kraan water zijn)
5ml Phenonip
vitamine E
geurolie naar keus
kleurstof naar keus
DIY benodigdheden handzeep

VERWARMEN
Verwarm de pasta samen met het water au bain marie totdat de pasta in zijn geheel is opgenomen door het water.

olijfpasta in water oplossen

AFKOELEN
Giet het water-pasta mengels nu in een beker en dek deze af met aluminium folie. Laat het mengsel nu afkoelen tot handtemperatuur. De aluminium folie zorgt ervoor dat er geen vel ontstaat op het mengsel tijdens het afkoelen.

mengsel olijfpasta met water afkoelen

GEUR & KLEUR
Voeg nu de druppels Phenonip toe. Dit zorgt dat er geen schimmels ontstaan doordat we water hebben gebruikt. Voeg naar wens 10-20 druppels geurolie toe (de hoeveelheid is deels ook afhankelijk van hoe sterk je geur ruikt. Maar bij gebruik van etherische olie, liever minder in verband met de intensheid). Voeg eventueel een kleur en roer nu alles goed.

ZOUT OPLOSSING
Als je de dikte van de zeep prima vindt kun je dit nu in je zeepdispenser gieten anders voegen we nog een zoutoplossing toe om de zeep dikker te maken. Gebruik hiervoor 60ml water, waarin je 12ml zout oplost. Voeg voorzichtig een theelepel per keer toe. Roer alles goed. Herhaal dit tot de gewenste dikte is bereikt. Let wel op, als de zeep even staat, wordt het nog ietsje dikker. Giet hierna het zeepmengsel in je zeepdispenser en handen wassen maar!

dikker maken zeep met zoutoplossing

OPMERKING
Let wel op met de pannen en bekers die je gebruikt. Was deze goed na gebruik en bij plastic kun je deze beter bewaren voor een volgend zeepproject. Dit aangezien er een kleine waas achter blijft.

Doeg!
Syl

Populaire posts van deze blog

vlechten met 4 draden

Na het maken van de dubbeldraad gevlochten armband van vorige week heeft het vlecht virus toegeslagen zullen we maar zeggen. Ditmaal voor mij zelf een armband gevlochten met 4 draden in plaats van zoals gebruikelijk met 3 draden. In deze blogpost laat ik je zien hoe.


BENODIGDHEDEN
Sieradenlijm, 4x 25cm leerkoord (2mm), 2x eindkapje (5mm), buigringen en karbijnslot. Super webshop vindt ik het Kralenhoekje in Middelburg.


LEER BEVESTIGEN IN EINDKAPJE
Knip 4 draden leer van circa 25cm. Breng een beetje lijm aan in een eindkapje en bevestig hierin de 4 afgeknipte draden.


VLECHTEN MAAR...
Klem de draden met eindkapje in een klem of bevestig de draden in een prikboord (bevestig het eindkapjedan na het vlechten). Het lijkt ingewikkeld, maar het is, vindt ik, simpelweg eenvoudig.

Werk altijd van rechts naar links of andersom, zie foto hier boven voor nummering koorden.
En dan gelden de volgende stappen:
 Koord 1 onder koord 2 en dan,
 Koord 1 boven koord 3 en dan,
 Koord 1 onder koord 4 en dan be…

draken speurtocht

Een speurtocht wil mijn dochter voor haar kinderfeestje. Niet eentje van prinsessen. Dus stel ik draken voor aangezien de helft van de kinderen op het feestje jongens zijn. Prima, aan de slag dus.

Een foto speurtocht had zij op een ander kinderfeestje gehad. Ook leuk, maar dan dit keer toch anders. Aangezien ze in groep 4 zitten en dus al redelijk kunnen lezen wordt het een speurtocht met tekst op de drakenpoten...


DE ROUTE
Allereerst heb ik de route bedacht. Eerst had ik de speurtocht via Troovie willen doen. Helemaal hip op de telefoon. Maar ik vond de weergave van de route niet top/optimaal. De route hoeft niet lang zijn. Een uur is ideaal, circa 1-1,5km. Probeer een speeltuin en dierenpark in je route op te nemen. Altijd handig voor opdrachten.

Probeer de drakenwereld ook in de route terug te laten komen, door bijvoorbeeld; steek de roze rivier over (straat), ga over de drakenheuvel etc..

DE DRAKENPOTEN
De route heb ik uit gezet op groene drakenpoten (geprint op groen papier). Deze …

DIY | crepe papier bloemen maken

Zoals ik in mijn vorige blog al melde heb ik dit jaar, net als vorig jaar meegeholpen met de musical voor de onderbouw op school. Nu was er vorig jaar na afloop een hoop commentaar over het feit dat niet alle kinderen met een bloem naar huis toegingen. Dit ook omdat er wel bloemen werden uitgereikt aan de geholpen ouders. Dus ja, dat moet natuurlijk dit jaar dan wel anders. Het budget is niet groot, dus zo op het idee gekomen om zelf papieren bloemen te maken voor de musical. Het zijn er natuurlijk wel veel, maar je bespaart zo wel zeker €75,- tot €100,- als het om 100 tot 130 bloemen gaat.


IDEEËN OP DOEN
Lang leven het internet! Wat zijn er een hoop mogelijkheden om papieren bloemen te maken. Van makkelijk tot moeilijk. Van vouwen tot alleen maar knippen. Erg leuke voorbeelden voorbij zien komen. Uiteindelijk en paar ideeën getest en daaruit de mooiste bloem gekozen. Te ingewikkeld, niet natuurlijk, aangezien we er een kleine 150 stuks moeten maken, hihi. Maar het idee van een servet …