zelfgemaakte handzeep van verzeepte olijfolie

Onze handzeep in de keuken was bijna op, dus tijd om deze keer hiervoor zelf handzeep te maken. Een halfuurtje in de keuken en klaar is de zeep.  Lastigste was, welke geur gaan we gebruiken, vanille, kersenbloesem, kokos?  Uiteindelijk is het vanille geworden, lekker neutraal en altijd goed.

zelfgemaakte vanille handzeep

Dit recept heb ik in het verleden ooit gebruikt voor douchezeep, maar deze voelde bij gebruik erg stroef, maar lijkt me prima voor handzeep.

WAT HEB JE NODIG
50 gram verzeepte olijfolie (pasta)
200ml water (mag ook kraan water zijn)
5ml Phenonip
vitamine E
geurolie naar keus
kleurstof naar keus
DIY benodigdheden handzeep

VERWARMEN
Verwarm de pasta samen met het water au bain marie totdat de pasta in zijn geheel is opgenomen door het water.

olijfpasta in water oplossen

AFKOELEN
Giet het water-pasta mengels nu in een beker en dek deze af met aluminium folie. Laat het mengsel nu afkoelen tot handtemperatuur. De aluminium folie zorgt ervoor dat er geen vel ontstaat op het mengsel tijdens het afkoelen.

mengsel olijfpasta met water afkoelen

GEUR & KLEUR
Voeg nu de druppels Phenonip toe. Dit zorgt dat er geen schimmels ontstaan doordat we water hebben gebruikt. Voeg naar wens 10-20 druppels geurolie toe (de hoeveelheid is deels ook afhankelijk van hoe sterk je geur ruikt. Maar bij gebruik van etherische olie, liever minder in verband met de intensheid). Voeg eventueel een kleur en roer nu alles goed.

ZOUT OPLOSSING
Als je de dikte van de zeep prima vindt kun je dit nu in je zeepdispenser gieten anders voegen we nog een zoutoplossing toe om de zeep dikker te maken. Gebruik hiervoor 60ml water, waarin je 12ml zout oplost. Voeg voorzichtig een theelepel per keer toe. Roer alles goed. Herhaal dit tot de gewenste dikte is bereikt. Let wel op, als de zeep even staat, wordt het nog ietsje dikker. Giet hierna het zeepmengsel in je zeepdispenser en handen wassen maar!

dikker maken zeep met zoutoplossing

OPMERKING
Let wel op met de pannen en bekers die je gebruikt. Was deze goed na gebruik en bij plastic kun je deze beter bewaren voor een volgend zeepproject. Dit aangezien er een kleine waas achter blijft.

Doeg!
Syl

Populaire posts van deze blog

boordstof aan mouwen een trui

first time - slagletters in aluminium strip

vlechten met 4 draden