kinderkapstok Mario & Luigi

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag om voor een cadeau een kapstok te maken voor Super Mario Bros fan. Helemaal leuk. Eerst nagedacht hoe de vorm van de kapstok zou gaan worden. Eigenlijk is het in dit geval wel leuk om de M van Mario hiervoor te gebruiken. Dit betekent dat er 2-3 figuurtjes op kunnen. De keuze daarvoor was snel gemaakt; Mario, zijn tweelingbroer Luigi en natuurlijk de ster. Hieronder hoe ik deze kapstok heb gemaakt.

Super Mario Bros kinderkapstok

MATERIALEN
potlood en carbonpapier
triplex 5-6mm dik
2x meubelknop (30mm)
(acryl) verf
figuurzaag,  schuurpapier, houtlijm

OVERTREKKEN
Op internet plaatjes gezocht van Mario en deze uitgeprint. Let op, dat je de plaatjes eventueel moet verschalen, zodat ze de juiste afmeting hebben. Helaas is de inkt van mijn kleurenprinter bijna op, maar dat is voor dit verhaal geen probleem.

Leg het carbon papier op het hout en leg de geprinte afbeelding erop en trek de contouren hiervan over. De binnenste lijnen hoeven nu nog niet, maar dat mag wel.

met carbonpapier letter M Mario op hout overbrengen

ZAGEN, SCHUREN & GRONDVERF
Zaag nu  met de figuurzaag de figuren uit. Let er hierbij op de afmeting van de plaat triplex en de lengte van je figuurzaag. Een scherpe hoek, zoals bij de ster en de letter M maak je door te zagen tot de punt, zaag via dezelfde weg terug eruit te halen en nu vanuit de andere kant naar de punt te zagen.

Schuur de randen en de achterzijde van de figuurtjes licht op en zet alles in de grondverf.

Mario en Luigi in de grondverf

AANBRENGEN BINNENSTE CONTOUREN
Knip de geprinte afbeeldingen uit. Leg carbonpapier over het hout figuurtje, geprinte afbeelding erop en trek nu de binnenste lijnen van de afbeelding over. Haal het carbonpapier weg en trek eventueel de lijnen op het hout nog een keer over, zodat je ze beter kunt zien.

Mario en Luigi op hout overzetten

VERVEN LETTER M
De letter M verf ik 2 maal met een waterbasis deco verf, kleur mat antraciet. Deze lak ik nadien af met een transparante lak. Hiervan krijgt de kapstok ook een mooie glans.

letter M mario verven voor houten kinderkapstok

VERVEN VAN MARIO & LUIGI
Mario, Luigi en de ster verf ik met een acryl verf van Pintura. Hierbij verf ik ook de zijkanten. Ook deze lak ik nadien af met de transparante lak.

op hout verven Mario en Luigi

DE HAAKJES
De kapstokken die ik in het verleden heb gemaakt hadden smal rond houten haak. Nadeel hiervan was dat de jassen van de haak afglijden (op te lossen door een elastiek op het einde te plaatsen). Dus ditmaal een meubelknop gekocht. Positie bepaalt, gaatje geboord. Knoppen geverfd en aangebracht.

meubelknop als haakje voor kapstok

De figuurtjes nu op de letter M lijmen, laten drogen en klaar is de Mario & Luigi kinderkapstok. Hopelijk is de jarig jop er blij mee! Ik in ieder geval :)

Ook een persoonlijke kapstok cadeau gegeven? Laat het mij weten, ik help je graag!

Liefs Syl

Populaire posts van deze blog

boordstof aan mouwen een trui

first time - slagletters in aluminium strip

vlechten met 4 draden