Doorgaan naar hoofdcontent

kinderkapstok Mario & Luigi

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag om voor een cadeau een kapstok te maken voor Super Mario Bros fan. Helemaal leuk. Eerst nagedacht hoe de vorm van de kapstok zou gaan worden. Eigenlijk is het in dit geval wel leuk om de M van Mario hiervoor te gebruiken. Dit betekent dat er 2-3 figuurtjes op kunnen. De keuze daarvoor was snel gemaakt; Mario, zijn tweelingbroer Luigi en natuurlijk de ster. Hieronder hoe ik deze kapstok heb gemaakt.

Super Mario Bros kinderkapstok

MATERIALEN
potlood en carbonpapier
triplex 5-6mm dik
2x meubelknop (30mm)
(acryl) verf
figuurzaag,  schuurpapier, houtlijm

OVERTREKKEN
Op internet plaatjes gezocht van Mario en deze uitgeprint. Let op, dat je de plaatjes eventueel moet verschalen, zodat ze de juiste afmeting hebben. Helaas is de inkt van mijn kleurenprinter bijna op, maar dat is voor dit verhaal geen probleem.

Leg het carbon papier op het hout en leg de geprinte afbeelding erop en trek de contouren hiervan over. De binnenste lijnen hoeven nu nog niet, maar dat mag wel.

met carbonpapier letter M Mario op hout overbrengen

ZAGEN, SCHUREN & GRONDVERF
Zaag nu  met de figuurzaag de figuren uit. Let er hierbij op de afmeting van de plaat triplex en de lengte van je figuurzaag. Een scherpe hoek, zoals bij de ster en de letter M maak je door te zagen tot de punt, zaag via dezelfde weg terug eruit te halen en nu vanuit de andere kant naar de punt te zagen.

Schuur de randen en de achterzijde van de figuurtjes licht op en zet alles in de grondverf.

Mario en Luigi in de grondverf

AANBRENGEN BINNENSTE CONTOUREN
Knip de geprinte afbeeldingen uit. Leg carbonpapier over het hout figuurtje, geprinte afbeelding erop en trek nu de binnenste lijnen van de afbeelding over. Haal het carbonpapier weg en trek eventueel de lijnen op het hout nog een keer over, zodat je ze beter kunt zien.

Mario en Luigi op hout overzetten

VERVEN LETTER M
De letter M verf ik 2 maal met een waterbasis deco verf, kleur mat antraciet. Deze lak ik nadien af met een transparante lak. Hiervan krijgt de kapstok ook een mooie glans.

letter M mario verven voor houten kinderkapstok

VERVEN VAN MARIO & LUIGI
Mario, Luigi en de ster verf ik met een acryl verf van Pintura. Hierbij verf ik ook de zijkanten. Ook deze lak ik nadien af met de transparante lak.

op hout verven Mario en Luigi

DE HAAKJES
De kapstokken die ik in het verleden heb gemaakt hadden smal rond houten haak. Nadeel hiervan was dat de jassen van de haak afglijden (op te lossen door een elastiek op het einde te plaatsen). Dus ditmaal een meubelknop gekocht. Positie bepaalt, gaatje geboord. Knoppen geverfd en aangebracht.

meubelknop als haakje voor kapstok

De figuurtjes nu op de letter M lijmen, laten drogen en klaar is de Mario & Luigi kinderkapstok. Hopelijk is de jarig jop er blij mee! Ik in ieder geval :)

Ook een persoonlijke kapstok cadeau gegeven? Laat het mij weten, ik help je graag!

Liefs Syl

Populaire posts van deze blog

vlechten met 4 draden

Na het maken van de dubbeldraad gevlochten armband van vorige week heeft het vlecht virus toegeslagen zullen we maar zeggen. Ditmaal voor mij zelf een armband gevlochten met 4 draden in plaats van zoals gebruikelijk met 3 draden. In deze blogpost laat ik je zien hoe.


BENODIGDHEDEN
Sieradenlijm, 4x 25cm leerkoord (2mm), 2x eindkapje (5mm), buigringen en karbijnslot. Super webshop vindt ik het Kralenhoekje in Middelburg.


LEER BEVESTIGEN IN EINDKAPJE
Knip 4 draden leer van circa 25cm. Breng een beetje lijm aan in een eindkapje en bevestig hierin de 4 afgeknipte draden.


VLECHTEN MAAR...
Klem de draden met eindkapje in een klem of bevestig de draden in een prikboord (bevestig het eindkapjedan na het vlechten). Het lijkt ingewikkeld, maar het is, vindt ik, simpelweg eenvoudig.

Werk altijd van rechts naar links of andersom, zie foto hier boven voor nummering koorden.
En dan gelden de volgende stappen:
 Koord 1 onder koord 2 en dan,
 Koord 1 boven koord 3 en dan,
 Koord 1 onder koord 4 en dan be…

draken speurtocht

Een speurtocht wil mijn dochter voor haar kinderfeestje. Niet eentje van prinsessen. Dus stel ik draken voor aangezien de helft van de kinderen op het feestje jongens zijn. Prima, aan de slag dus.

Een foto speurtocht had zij op een ander kinderfeestje gehad. Ook leuk, maar dan dit keer toch anders. Aangezien ze in groep 4 zitten en dus al redelijk kunnen lezen wordt het een speurtocht met tekst op de drakenpoten...


DE ROUTE
Allereerst heb ik de route bedacht. Eerst had ik de speurtocht via Troovie willen doen. Helemaal hip op de telefoon. Maar ik vond de weergave van de route niet top/optimaal. De route hoeft niet lang zijn. Een uur is ideaal, circa 1-1,5km. Probeer een speeltuin en dierenpark in je route op te nemen. Altijd handig voor opdrachten.

Probeer de drakenwereld ook in de route terug te laten komen, door bijvoorbeeld; steek de roze rivier over (straat), ga over de drakenheuvel etc..

DE DRAKENPOTEN
De route heb ik uit gezet op groene drakenpoten (geprint op groen papier). Deze …

DIY | crepe papier bloemen maken

Zoals ik in mijn vorige blog al melde heb ik dit jaar, net als vorig jaar meegeholpen met de musical voor de onderbouw op school. Nu was er vorig jaar na afloop een hoop commentaar over het feit dat niet alle kinderen met een bloem naar huis toegingen. Dit ook omdat er wel bloemen werden uitgereikt aan de geholpen ouders. Dus ja, dat moet natuurlijk dit jaar dan wel anders. Het budget is niet groot, dus zo op het idee gekomen om zelf papieren bloemen te maken voor de musical. Het zijn er natuurlijk wel veel, maar je bespaart zo wel zeker €75,- tot €100,- als het om 100 tot 130 bloemen gaat.


IDEEËN OP DOEN
Lang leven het internet! Wat zijn er een hoop mogelijkheden om papieren bloemen te maken. Van makkelijk tot moeilijk. Van vouwen tot alleen maar knippen. Erg leuke voorbeelden voorbij zien komen. Uiteindelijk en paar ideeën getest en daaruit de mooiste bloem gekozen. Te ingewikkeld, niet natuurlijk, aangezien we er een kleine 150 stuks moeten maken, hihi. Maar het idee van een servet …