handgemaakt tuinkussen

Al een paar jaar hebben wij in de tuin een stalen bankje staan gemaakt door de opa van mijn man. Super leuk bankje, alleen hebben wij hier geen passende kussens voor en heb deze ook niet kunnen vinden, aangezien de afmetingen buitenstandaard zijn. Laatst was ik in de stoffenwinkel en daar zag ik bij toeval een leuke stof, perfect voor tuinkussens. Dus ja, die gekocht inclusief schuimrubber en aan de slag;

maatwerk tuinkussen voor tuinbank

Het idee is om in beide kussen in de achterzijde een rits te zetten. Hoe langer de rits is, hoe makkelijker je het kussen er in en eruit krijgt. De rugleuning krijgt aan de achterzijde een extra flap/insteek zodat we deze over de rugleuning heen kunnen schuiven.

GEBRUIKTE MATERIALEN
stof en garen
2 ritsen (van de rol)

schuimrubber; 6cm dik voor de zitting
schuimrubber; 4cm dik voor de leuning
oud laken (circa 2x2m) of katoen stof

Note; Was de stof voor gebruik, deze zal altijd een beetje krimpen. Helaas was de krimp bij mij 10%. Dit is niet gebruikelijk. Helaas heb ik om deze reden extra stof moeten halen, maar hier een volgende blogpost meer over.

HOES OM SCHUIMRUBBER
Nadeel van schuimrubber is dat de randen kunnen afbrokkelen. Aangezien we een sierhoes maken die we eventueel willen kunnen wassen is het nu dus verstandig om een hoes om het schuimrubber te maken. Hiervoor heb ik een oud hoeslaken gebruikt.

Ik heb het schuimrubber op het laken gelegd en afgetekend. Hierna een korte zijde en de lange zijde dichtgenaaid en het schuimrubber er in gestopt. Dit laatste was wel een beetje proppen en voorzichtig trekken. De bovenzijde laat ik verder open, aangezien er verder toch niets mee kan gebeuren en daarnaast dicht naaien is niet handig in verband met dat het schuimrubber al in de hoes zit.

hoeslaken om schuimrubber naaien

DE INSTEEKFLAP
Na de hoes voor om het schuimrubber start ik met het maken van de insteekflap nodig voor het kussen van de rugleuning.

De dikte van de spijl van het tuinbankje is hierbij bepalend. In mijn geval houd ik 2,5cm aan.
De stof voor deze achterflap is dus aan de korte zijde 2,5cm langer,  evenals aan de bovenzijde. Dit betekent dus een afmeting van 140cm, exclusief de naden/rand. De hoogte is minimaal 15cm, dit zodat het kussen voldoende blijft zitten.

Vouw een diagonaal ter plaatse van de bovenzijde en de korte zijde en stik deze door (dit betreft de penlijn) En dan heb je een insteek hoek gemaakt, zoals op de foto rechtsonder.

Naai aan de onderzijde van de insteekflap een zoom ter afwerking.

insteekflap naaien

DE RITS
Om straks alles makkelijk aan elkaar te kunnen naaien begin ik nu met het inzetten van de rits in de delen stof, smalle lange stuk, achterzijde kussens.

Centreer de ritssluiting in het midden van de stof, hierbij zorgend dat er 2 gelijken delen ontstaan aan weerszijden van de ritssluiting (rondom).

Dat geeft dus de volgende stofmaten in mijn geval;
stof onder-en bovenzijde rits = 85x 3cm
stof voor-en einde rits = (135-85)/2 = 25x 6cm

De maten zijn de netto maten, dus exclusief zoom. Vergeet niet dat de rits circa 5cm langer is, in verband met inzetten.

Naai de rits zoals gebruikelijk in.

Leg hierna (geldt voor begin en einde ritssluiting) de stof voor de rits voor-en einde rits met de goede kant op de goede kant van de rits, zie foto en naai de stof aan elkaar. Naai ter  versteviging extra ter plaats van de rits. De rits is nu ingezet.

aansluiting rits op stof in tuinkussen

NAAIVOLGORDE
Het patroon is erg simpel. De afmetingen van het schuimrubber is het patroon exclusief de naden. Voor de stof aan de rits zijde, zie tekst 'de rits' en voor de stof voor de insteekflap, zie 'insteekflap'.

De ritsgedeelten en de insteekflap zijn klaar dus nu kan het kussen aan elkaar worden genaaid.

De zitting is het eenvoudigst, aangezien de insteekflap ontbreekt. Naai alles met de goede kanten op elkaar en werk de randen af.

Voor de rugleuning geldt dat je eerst de insteekflap aan een lange zijde naait, en vervolgens naai je alle andere onderdelen aan elkaar zoals bij het zitkussen. Schuimrubber erin en klaar is het eigen gemaakte tuinkussen!

maatwerk tuinkussen naaien

Niet zo handig met de naaimachine? Ik help je graag, voor mijn contactgegevens zie mijn webshop.

Liefs Syl

Populaire posts van deze blog

boordstof aan mouwen een trui

first time - slagletters in aluminium strip

vlechten met 4 draden