Doorgaan naar hoofdcontent

DIY | body balsem van bijenwas

De tijd van het jaar is het niet echt om te smeren, maar ook in de zomerperiode heb je ik wel eens last van een droge huid. Voor mijzelf heb ik het al meerdere malen gemaakt, dus het wordt ook maar eens tijd dat ik hier een blogpost over schrijf. Het maken van een body balsem.

handmade body balsem van abrikozenpitolie met kersenbloesem geur

LOTION, CREME OF BALSEM
Wanneer gebruik je nu welke benaming? In veel gevallen worden deze namen door elkaar gebruikt. Het is soms ook lastig, maar een lotion is de meest dun vloeibare vorm en is er ook in verschillende vormen; oplossing, emulsie (melk=water-olie of balsem=olie-water) of suspensie. Een balsem is kan zowel een dun vloeibare vorm of dikkere vloeibare vorm hebben.

Balsem worden tegenwoordig veelal aangeduid voor de hardere smeersel en bevatten veelal natuurlijke ingrediënten, zoals bijenwas, wolvet, lanoline, kruiden, macetaten, harsen en plantaardige oliën. Dankzij het verwarmingsproces versmelten de vaste bestanddelen met de vloeibare bestanddelen.

BENODIGDHEDEN
30 ml abrikozenpit of amandelolie
7 gram bijenwas
10 ml gedestilleerd water
druppel honing
10 druppels vitamine E
10 druppels Phenonip
20-30 druppels geurolie

De hoeveelheden kun je naar verhouding aanpassen. Ik heb de ingrediënten bij YouWish gekocht.

BEREIDINGSPROCES
Gebruik hiervoor een oude pan en maatbekers die je hierna vaker kunt gebruiken voor het maken van je verzorgingsproducten.

Verwarm de bijenwas en abrikozenpit olie samen in een pan. Giet dit daarna in een vuurvaste beker en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Dit kun je versnellen door de beker onder een koude waterstraal te houden.

Voeg hierna het water, phenonip, vitamine E, geurolie en een druppel honing toe en roer dit alles goed. Door toevoeging van het water, zie je dat alles meer begint te stollen. De hoeveelheid druppels geurolie variëren per geur, maar gebruik een eerste keer vooral niet te veel. Giet hierna alles in je doosje met afsluitbare deksel. En smeren maar!

bijenwas met abrikozenpit olie voor bodycreme

Print een mooi etiket erop en klaar is je body balsem om cadeau te geven. De body balsem is ongeveer 6 maanden houdbaar.

In mijn webshop Creacamp kun je desgewenst een DIY-pakket bestellen. Liever niet zelf maken kijk dan eens in mijn webshop VanSyl.

Liefs Syl

Populaire posts van deze blog

vlechten met 4 draden

Na het maken van de dubbeldraad gevlochten armband van vorige week heeft het vlecht virus toegeslagen zullen we maar zeggen. Ditmaal voor mij zelf een armband gevlochten met 4 draden in plaats van zoals gebruikelijk met 3 draden. In deze blogpost laat ik je zien hoe.


BENODIGDHEDEN
Sieradenlijm, 4x 25cm leerkoord (2mm), 2x eindkapje (5mm), buigringen en karbijnslot. Super webshop vindt ik het Kralenhoekje in Middelburg.


LEER BEVESTIGEN IN EINDKAPJE
Knip 4 draden leer van circa 25cm. Breng een beetje lijm aan in een eindkapje en bevestig hierin de 4 afgeknipte draden.


VLECHTEN MAAR...
Klem de draden met eindkapje in een klem of bevestig de draden in een prikboord (bevestig het eindkapjedan na het vlechten). Het lijkt ingewikkeld, maar het is, vindt ik, simpelweg eenvoudig.

Werk altijd van rechts naar links of andersom, zie foto hier boven voor nummering koorden.
En dan gelden de volgende stappen:
 Koord 1 onder koord 2 en dan,
 Koord 1 boven koord 3 en dan,
 Koord 1 onder koord 4 en dan be…

DIY | crepe papier bloemen maken

Zoals ik in mijn vorige blog al melde heb ik dit jaar, net als vorig jaar meegeholpen met de musical voor de onderbouw op school. Nu was er vorig jaar na afloop een hoop commentaar over het feit dat niet alle kinderen met een bloem naar huis toegingen. Dit ook omdat er wel bloemen werden uitgereikt aan de geholpen ouders. Dus ja, dat moet natuurlijk dit jaar dan wel anders. Het budget is niet groot, dus zo op het idee gekomen om zelf papieren bloemen te maken voor de musical. Het zijn er natuurlijk wel veel, maar je bespaart zo wel zeker €75,- tot €100,- als het om 100 tot 130 bloemen gaat.


IDEEËN OP DOEN
Lang leven het internet! Wat zijn er een hoop mogelijkheden om papieren bloemen te maken. Van makkelijk tot moeilijk. Van vouwen tot alleen maar knippen. Erg leuke voorbeelden voorbij zien komen. Uiteindelijk en paar ideeën getest en daaruit de mooiste bloem gekozen. Te ingewikkeld, niet natuurlijk, aangezien we er een kleine 150 stuks moeten maken, hihi. Maar het idee van een servet …

draken speurtocht

Een speurtocht wil mijn dochter voor haar kinderfeestje. Niet eentje van prinsessen. Dus stel ik draken voor aangezien de helft van de kinderen op het feestje jongens zijn. Prima, aan de slag dus.

Een foto speurtocht had zij op een ander kinderfeestje gehad. Ook leuk, maar dan dit keer toch anders. Aangezien ze in groep 4 zitten en dus al redelijk kunnen lezen wordt het een speurtocht met tekst op de drakenpoten...


DE ROUTE
Allereerst heb ik de route bedacht. Eerst had ik de speurtocht via Troovie willen doen. Helemaal hip op de telefoon. Maar ik vond de weergave van de route niet top/optimaal. De route hoeft niet lang zijn. Een uur is ideaal, circa 1-1,5km. Probeer een speeltuin en dierenpark in je route op te nemen. Altijd handig voor opdrachten.

Probeer de drakenwereld ook in de route terug te laten komen, door bijvoorbeeld; steek de roze rivier over (straat), ga over de drakenheuvel etc..

DE DRAKENPOTEN
De route heb ik uit gezet op groene drakenpoten (geprint op groen papier). Deze …