DIY | body balsem van bijenwas

De tijd van het jaar is het niet echt om te smeren, maar ook in de zomerperiode heb je ik wel eens last van een droge huid. Voor mijzelf heb ik het al meerdere malen gemaakt, dus het wordt ook maar eens tijd dat ik hier een blogpost over schrijf. Het maken van een body balsem.

handmade body balsem van abrikozenpitolie met kersenbloesem geur

LOTION, CREME OF BALSEM
Wanneer gebruik je nu welke benaming? In veel gevallen worden deze namen door elkaar gebruikt. Het is soms ook lastig, maar een lotion is de meest dun vloeibare vorm en is er ook in verschillende vormen; oplossing, emulsie (melk=water-olie of balsem=olie-water) of suspensie. Een balsem is kan zowel een dun vloeibare vorm of dikkere vloeibare vorm hebben.

Balsem worden tegenwoordig veelal aangeduid voor de hardere smeersel en bevatten veelal natuurlijke ingrediënten, zoals bijenwas, wolvet, lanoline, kruiden, macetaten, harsen en plantaardige oliën. Dankzij het verwarmingsproces versmelten de vaste bestanddelen met de vloeibare bestanddelen.

BENODIGDHEDEN
30 ml abrikozenpit of amandelolie
7 gram bijenwas
10 ml gedestilleerd water
druppel honing
10 druppels vitamine E
10 druppels Phenonip
20-30 druppels geurolie

De hoeveelheden kun je naar verhouding aanpassen. Ik heb de ingrediënten bij YouWish gekocht.

BEREIDINGSPROCES
Gebruik hiervoor een oude pan en maatbekers die je hierna vaker kunt gebruiken voor het maken van je verzorgingsproducten.

Verwarm de bijenwas en abrikozenpit olie samen in een pan. Giet dit daarna in een vuurvaste beker en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Dit kun je versnellen door de beker onder een koude waterstraal te houden.

Voeg hierna het water, phenonip, vitamine E, geurolie en een druppel honing toe en roer dit alles goed. Door toevoeging van het water, zie je dat alles meer begint te stollen. De hoeveelheid druppels geurolie variëren per geur, maar gebruik een eerste keer vooral niet te veel. Giet hierna alles in je doosje met afsluitbare deksel. En smeren maar!

bijenwas met abrikozenpit olie voor bodycreme

Print een mooi etiket erop en klaar is je body balsem om cadeau te geven. De body balsem is ongeveer 6 maanden houdbaar.

In mijn webshop Creacamp kun je desgewenst een DIY-pakket bestellen. Liever niet zelf maken kijk dan eens in mijn webshop VanSyl.

Liefs Syl

Populaire posts van deze blog

first time - slagletters in aluminium strip

boordstof aan mouwen een trui

hubelino knikkerbaan met duplo