Doorgaan naar hoofdcontent

zelf een tovenaarsstaf maken

Dit jaar ben ik wederom gevraagd om de onderbouw musical op school mee te begeleiden. Hiervoor worden zoals gebruikelijk altijd veel dingen geknutseld voor het decor, kleding en benodigde attributen. In deze musical zit een heuse tovenaar en dan mag een tovenaarsstaf natuurlijk niet ontbreken. Helaas was er geen voorhanden, dus maken we deze simpel zelf, zie hieronder;

tovenaarsstaf van hout met tempex bol

MATERIALEN
houten stok
touw
tempex bol
grond verf (voor hout)
gouden verf (op acryl basis)
lijm (Pattex montagelijm)
schaar, mesje en verfkwast

DE STOK 
In mijn geval vind ik de stok zoals gevonden prima voor gebruik. Maar het kan zijn dat je eventuele takken/uitstulpingen eerst moet verwijderen.

Allereerst schuur ik de stok licht op en zet deze daarna in de grondverf. Hierna lak ik de stok minimaal 3x af in goud verf. Op de foto hieronder zijn de stappen duidelijk te zien.

DIY tovenaarsstaf van houten stok verven

DE BOL
Op een tovenaarsstaf mag een bol natuurlijk niet ontbreken. Hiervoor heb ik een tempex (piepschuim) bol gebruikt van 8 cm rond. Achteraf gezien was een maat kleiner misschien wel meer in verhouding geweest, maar goed.

Deze bol schuur ik ter plaatse van de midden naad ligt op. Zodat er een mooie gladde bol overblijft.

naad piepschuimen bol schuren

Dan maak ik onderin de bol een gat, breng een dot lijm aan in het gat en bevestig de bol dan op de stok. Hierna kan ik de bol dan net zoals de stok verven, zie foto hieronder;

piepschuimen bol verven

HET HANDVAT
Om de staf meer karakter te geven maak ik met touw een soort van handvat, waar je de stok kan vasthouden. Breng op de plek waar het touw komt de lijm aan en wikkel dan de bol met touw om de stok heen. Bij het aanbrengen van het touw om de stok, heb ik een stuk begindraad naar het midden van het handvat  geplakt en dit omwikkeld met het touw. Hierdoor heb je minder kans dat het touw loslaat.

touw op houten stok lijmen

En klaar is de tovenaarsstaf. Laat de musical maar beginnen!

Doei!, Syl


Populaire posts van deze blog

vlechten met 4 draden

Na het maken van de dubbeldraad gevlochten armband van vorige week heeft het vlecht virus toegeslagen zullen we maar zeggen. Ditmaal voor mij zelf een armband gevlochten met 4 draden in plaats van zoals gebruikelijk met 3 draden. In deze blogpost laat ik je zien hoe.


BENODIGDHEDEN
Sieradenlijm, 4x 25cm leerkoord (2mm), 2x eindkapje (5mm), buigringen en karbijnslot. Super webshop vindt ik het Kralenhoekje in Middelburg.


LEER BEVESTIGEN IN EINDKAPJE
Knip 4 draden leer van circa 25cm. Breng een beetje lijm aan in een eindkapje en bevestig hierin de 4 afgeknipte draden.


VLECHTEN MAAR...
Klem de draden met eindkapje in een klem of bevestig de draden in een prikboord (bevestig het eindkapjedan na het vlechten). Het lijkt ingewikkeld, maar het is, vindt ik, simpelweg eenvoudig.

Werk altijd van rechts naar links of andersom, zie foto hier boven voor nummering koorden.
En dan gelden de volgende stappen:
 Koord 1 onder koord 2 en dan,
 Koord 1 boven koord 3 en dan,
 Koord 1 onder koord 4 en dan be…

DIY | crepe papier bloemen maken

Zoals ik in mijn vorige blog al melde heb ik dit jaar, net als vorig jaar meegeholpen met de musical voor de onderbouw op school. Nu was er vorig jaar na afloop een hoop commentaar over het feit dat niet alle kinderen met een bloem naar huis toegingen. Dit ook omdat er wel bloemen werden uitgereikt aan de geholpen ouders. Dus ja, dat moet natuurlijk dit jaar dan wel anders. Het budget is niet groot, dus zo op het idee gekomen om zelf papieren bloemen te maken voor de musical. Het zijn er natuurlijk wel veel, maar je bespaart zo wel zeker €75,- tot €100,- als het om 100 tot 130 bloemen gaat.


IDEEËN OP DOEN
Lang leven het internet! Wat zijn er een hoop mogelijkheden om papieren bloemen te maken. Van makkelijk tot moeilijk. Van vouwen tot alleen maar knippen. Erg leuke voorbeelden voorbij zien komen. Uiteindelijk en paar ideeën getest en daaruit de mooiste bloem gekozen. Te ingewikkeld, niet natuurlijk, aangezien we er een kleine 150 stuks moeten maken, hihi. Maar het idee van een servet …

first time - slagletters in aluminium strip

Al een tijdje geleden de slagletters per post ontvangen. Ze al wel in leer geprobeerd, maar in metaal vond ik nog een beetje spannend. Dus het steeds maar uitgesteld om verschillende redenen; de kinderen, de cijfers nog niet ontvangen, geen rust..en ga zo maar door. Maar vandaag toch maar besloten om te beginnen. Kinderen niet thuis, dus aan de slag!


HAMEREN
Allereerst, aan de slag met de hamer. Helaas heb ik de cijfers en het rubberen werkblok nog niet ontvangen. Maar dat mag de pret niet drukken. Servet tussen de vlaktas en het aluminium om beschadiging aan het aluminium te voorkomen werkt ook goed. Maar een hoop herrie maakt het wel. En hameren maar, aan beide kanten van de strip, aangezien het een test exemplaar is.


INKT AANBRENGEN
Nadat ik de voorkant en de achterkant van de strip heb vol gemaakt besluit ik een zijde met zwarte inkt te bewerken..eerst aanbrengen, 10 seconde laten drogen.


OVERTOLLIGE INKT VERWIJDEREN
En dan krijg je dit als resultaat als je met een servet of keukenpa…