juffendag - gelukskoekjes vouwen

Dit schooljaar ben ik klassenmoeder bij mijn dochter in de klas. Dat betekent dus dat er iets bedacht moet worden voor juffendag. Aan het begin van het schooljaar had ik samen met de andere klassenmoeder bedacht om het gehele jaar foto's te maken van allerlei activiteiten en hier dan een fotoboekje van samen te stellen. Nu wil alleen dat juffendag dit jaar erg vroeg is. Dus wat toen...

origami fortune cookies

Aangezien de school de kinderen leert elkaar opstekers te geven, kwam ik zo op het idee om gelukskoekjes te vouwen, met daarin een papiertje met een opsteker, of iets anders waarom het kind de juffen of het schooljaar zo leuk vindt. Al deze gelukskoekjes in een koekjes pot en klaar is het cadeau voor juffendag. Bijkomend voordeel is dat hier geen hoge bijdrage voor nodig is vanuit de ouders, namelijk 35 cent (en dan zijn de 3 juffen voorzien).

WAT HEB JE NODIG
(origami) papier
passer of mok
potlood
schaar
dubbelzijdige plakband
koekjespot/trommel

ENVELOP
De strookjes papier heb ik 3cm hoog gemaakt en als lengte heb ik de helft van een A4 gebruikt. Dit betekent dus 2 kolommen met een rijhoogte van 3cm.

idee juffendag

De strookjes papier geknipt en een begeleidend briefje geschreven met de bedoeling voor juffendag. Dit samen in een envelop gedaan voor ieder kind in de klas en uitgedeeld. En dan is het afwachten op de terugkomende strookjes met opstekers voor de juffen.

CIRKELS KNIPPEN
Ik heb stevig papier gebruikt, maar je kunt ook  origamie papier gebruiken. Teken rondjes met een doorsnede van 5-6cm op het papier en knip deze uit. Ik heb hiervoor een tapasschaaltje gebruikt, maar een mok werkt ook goed.

cirkels gevouwen gelukskoekje juffendag

VOUWEN 
En dan is het nu tijd om de koekjes te gaan vouwen. Het is een beetje lastig uitleggen. Daarvoor heb ik een link toegevoegd, die verhelderend werkt. Maar hieronder mijn uitleg met foto;

origami gelukskoekjes vouwen

Vouw de cirkel ligt dubbel (geen vouw maken).
Draai de de cirkel.
Vouw nu de cirkel weer dubbel, met als hulplijn de net gemaakte vouwlijn, maar...
Druk dan tevens in het midden van de vouw het papier naar de buitenkant van de cirkel.
Zo ontstaat je koekje.

STROOK PAPIER TOEVOEGEN
Open je net gemaakte koekje en leg daar het papiertje (wel dubbel gevouwen) tussen. Vouw het koekje weer dicht. Breng nu de dubbelzijdige plakband aan, aandrukken en klaar is kees!

origami gelukskoekjes juffendag

Als alle koekjes klaar zijn, deze in de pot en mee naar juffendag!

OPMERKING
Doordat ik redelijk stevig papier heb gebruikt zijn sommige koekjes desondanks toch nog opengeschoten. Dit los je op door voldoende dubbelzijdige plakband aan te brengen in de binnenzijde en deze nadien eventueel nog extra aan te drukken.

Voor de stagiaires hebben we iets anders gemaakt, hierover de volgende keer meer.

Veel vouwplezier!
Liefs Syl

Populaire posts van deze blog

boordstof aan mouwen een trui

first time - slagletters in aluminium strip

vlechten met 4 draden