Doorgaan naar hoofdcontent

juffendag - gelukskoekjes vouwen

Dit schooljaar ben ik klassenmoeder bij mijn dochter in de klas. Dat betekent dus dat er iets bedacht moet worden voor juffendag. Aan het begin van het schooljaar had ik samen met de andere klassenmoeder bedacht om het gehele jaar foto's te maken van allerlei activiteiten en hier dan een fotoboekje van samen te stellen. Nu wil alleen dat juffendag dit jaar erg vroeg is. Dus wat toen...

origami fortune cookies

Aangezien de school de kinderen leert elkaar opstekers te geven, kwam ik zo op het idee om gelukskoekjes te vouwen, met daarin een papiertje met een opsteker, of iets anders waarom het kind de juffen of het schooljaar zo leuk vindt. Al deze gelukskoekjes in een koekjes pot en klaar is het cadeau voor juffendag. Bijkomend voordeel is dat hier geen hoge bijdrage voor nodig is vanuit de ouders, namelijk 35 cent (en dan zijn de 3 juffen voorzien).

WAT HEB JE NODIG
(origami) papier
passer of mok
potlood
schaar
dubbelzijdige plakband
koekjespot/trommel

ENVELOP
De strookjes papier heb ik 3cm hoog gemaakt en als lengte heb ik de helft van een A4 gebruikt. Dit betekent dus 2 kolommen met een rijhoogte van 3cm.

idee juffendag

De strookjes papier geknipt en een begeleidend briefje geschreven met de bedoeling voor juffendag. Dit samen in een envelop gedaan voor ieder kind in de klas en uitgedeeld. En dan is het afwachten op de terugkomende strookjes met opstekers voor de juffen.

CIRKELS KNIPPEN
Ik heb stevig papier gebruikt, maar je kunt ook  origamie papier gebruiken. Teken rondjes met een doorsnede van 5-6cm op het papier en knip deze uit. Ik heb hiervoor een tapasschaaltje gebruikt, maar een mok werkt ook goed.

cirkels gevouwen gelukskoekje juffendag

VOUWEN 
En dan is het nu tijd om de koekjes te gaan vouwen. Het is een beetje lastig uitleggen. Daarvoor heb ik een link toegevoegd, die verhelderend werkt. Maar hieronder mijn uitleg met foto;

origami gelukskoekjes vouwen

Vouw de cirkel ligt dubbel (geen vouw maken).
Draai de de cirkel.
Vouw nu de cirkel weer dubbel, met als hulplijn de net gemaakte vouwlijn, maar...
Druk dan tevens in het midden van de vouw het papier naar de buitenkant van de cirkel.
Zo ontstaat je koekje.

STROOK PAPIER TOEVOEGEN
Open je net gemaakte koekje en leg daar het papiertje (wel dubbel gevouwen) tussen. Vouw het koekje weer dicht. Breng nu de dubbelzijdige plakband aan, aandrukken en klaar is kees!

origami gelukskoekjes juffendag

Als alle koekjes klaar zijn, deze in de pot en mee naar juffendag!

OPMERKING
Doordat ik redelijk stevig papier heb gebruikt zijn sommige koekjes desondanks toch nog opengeschoten. Dit los je op door voldoende dubbelzijdige plakband aan te brengen in de binnenzijde en deze nadien eventueel nog extra aan te drukken.

Voor de stagiaires hebben we iets anders gemaakt, hierover de volgende keer meer.

Veel vouwplezier!
Liefs Syl

Populaire posts van deze blog

vlechten met 4 draden

Na het maken van de dubbeldraad gevlochten armband van vorige week heeft het vlecht virus toegeslagen zullen we maar zeggen. Ditmaal voor mij zelf een armband gevlochten met 4 draden in plaats van zoals gebruikelijk met 3 draden. In deze blogpost laat ik je zien hoe.


BENODIGDHEDEN
Sieradenlijm, 4x 25cm leerkoord (2mm), 2x eindkapje (5mm), buigringen en karbijnslot. Super webshop vindt ik het Kralenhoekje in Middelburg.


LEER BEVESTIGEN IN EINDKAPJE
Knip 4 draden leer van circa 25cm. Breng een beetje lijm aan in een eindkapje en bevestig hierin de 4 afgeknipte draden.


VLECHTEN MAAR...
Klem de draden met eindkapje in een klem of bevestig de draden in een prikboord (bevestig het eindkapjedan na het vlechten). Het lijkt ingewikkeld, maar het is, vindt ik, simpelweg eenvoudig.

Werk altijd van rechts naar links of andersom, zie foto hier boven voor nummering koorden.
En dan gelden de volgende stappen:
 Koord 1 onder koord 2 en dan,
 Koord 1 boven koord 3 en dan,
 Koord 1 onder koord 4 en dan be…

DIY | crepe papier bloemen maken

Zoals ik in mijn vorige blog al melde heb ik dit jaar, net als vorig jaar meegeholpen met de musical voor de onderbouw op school. Nu was er vorig jaar na afloop een hoop commentaar over het feit dat niet alle kinderen met een bloem naar huis toegingen. Dit ook omdat er wel bloemen werden uitgereikt aan de geholpen ouders. Dus ja, dat moet natuurlijk dit jaar dan wel anders. Het budget is niet groot, dus zo op het idee gekomen om zelf papieren bloemen te maken voor de musical. Het zijn er natuurlijk wel veel, maar je bespaart zo wel zeker €75,- tot €100,- als het om 100 tot 130 bloemen gaat.


IDEEËN OP DOEN
Lang leven het internet! Wat zijn er een hoop mogelijkheden om papieren bloemen te maken. Van makkelijk tot moeilijk. Van vouwen tot alleen maar knippen. Erg leuke voorbeelden voorbij zien komen. Uiteindelijk en paar ideeën getest en daaruit de mooiste bloem gekozen. Te ingewikkeld, niet natuurlijk, aangezien we er een kleine 150 stuks moeten maken, hihi. Maar het idee van een servet …

first time - slagletters in aluminium strip

Al een tijdje geleden de slagletters per post ontvangen. Ze al wel in leer geprobeerd, maar in metaal vond ik nog een beetje spannend. Dus het steeds maar uitgesteld om verschillende redenen; de kinderen, de cijfers nog niet ontvangen, geen rust..en ga zo maar door. Maar vandaag toch maar besloten om te beginnen. Kinderen niet thuis, dus aan de slag!


HAMEREN
Allereerst, aan de slag met de hamer. Helaas heb ik de cijfers en het rubberen werkblok nog niet ontvangen. Maar dat mag de pret niet drukken. Servet tussen de vlaktas en het aluminium om beschadiging aan het aluminium te voorkomen werkt ook goed. Maar een hoop herrie maakt het wel. En hameren maar, aan beide kanten van de strip, aangezien het een test exemplaar is.


INKT AANBRENGEN
Nadat ik de voorkant en de achterkant van de strip heb vol gemaakt besluit ik een zijde met zwarte inkt te bewerken..eerst aanbrengen, 10 seconde laten drogen.


OVERTOLLIGE INKT VERWIJDEREN
En dan krijg je dit als resultaat als je met een servet of keukenpa…