Doorgaan naar hoofdcontent

DIY | badolie

Zo had ik vorig jaar een set badolie flesjes gekregen voor mijn verjaardag. Heerlijk!
De kinderen hebben de badolie voornamelijk gebruikt, de jongste zou wel iedere dag in bad willen. En ja, ik kan ze geen ongelijk geven, het is ook heerlijk en ontspannend.  Zo werd ik dus op het idee gebracht om zelf badolie te maken. Handig voor thuis en leuk als cadeautje!


DIY badolie van abrikozenpit en rijstolie met kersenbloesem geur

WAT IS BADOLIE IN BASIS
Eigenlijk is badolie een redelijk eenvoudig iets. Je mengt eventueel 1 of meerdere plantaardige oliën met elkaar, voegt een geurtje toe en een emulgator die je badolie met het badwater mengt en je kunt badderen. Als extra toevoeging kun je de badolie nog een kleurtje geven voor een leuk effect.

EMULGATOR
Voor het mengen van water met olie zijn er een paar mogelijkheden. Ik heb gekozen voor Lysolecithine. Dit is de natuurlijke vervanger van de synthetische emulgator Mulsifan. Lysolecithine heeft daarnaast als voordeel dat het een huid aangenaam gevoel geeft en heeft een goede verdraagzaamheid. Nadeel is wel dat je kleur een beetje beïnvloedt en dat je voor gebruik echt nog even goed dient te schudden, maar geen vervelende badrand!

Melkpoeder is ook een goede variant om toe te passen, maar dan heb je 2 potjes op de rand van het bad staan en dat heeft niet mijn voorkeur.

BENODIGDHEDEN - 25 ml badolie
maatbeker
roerstaafje 
flesje (25 ml)
20 ml plantaardige olie 
2,5 ml Lysolecitihne
20 druppels geurolie

De verhouding in dit recept kun je aanpassen voor een grotere hoeveelheid.

DE OLIËN
Door verschillende oliën te gebruiken kun je de badolie helemaal naar eigen wens samenstellen. De badolie die ik in dit blogpost heb gemaakt is voor een cadeautje. Aangezien er in dat huishouden mensen zijn met een amandelallergie heb ik geen amandelolie gebruikt. Dit keer heb ik 10 ml abrikozenpit olie met 10 ml rijstolie gebruikt. Giet de gewenste hoeveelheid in de maatbeker.


DIY badolie met rijstolie en abrikozenpitolie

DE EMULAGATOR, KLEUR & GEUR
Voeg nu om beurten  de Lysolecithine, kleur en geur toe en roer dan alles goed door elkaar. 

lysolecithine om water en olie te mengen voor badolie

Let bij het gebruik van etherische olie op dat je voor kinderen de helft van het aantal druppels toevoegt. Bij een parfumolie (synthetisch) hoef je hier geen rekening mee te houden. 
Giet dit alles over in je bewaarflesje, schudden voor gebruik en badderen maar!

HOUDBAARHEID
Hiervoor houd ik de houdbaarheid aan van de gebruikte oliën, in mijn geval tot november 2017.

Als de badolie en het badzout hier weer op zijn is het misschien ook wel leuk om eens een eigen badmelk of badbruisbal te maken. Voor nu, veel plezier met het maken van je eigen badolie!

Check mijn webshop voor een DIY-pakket badolie.
Liefs Syl

Populaire posts van deze blog

vlechten met 4 draden

Na het maken van de dubbeldraad gevlochten armband van vorige week heeft het vlecht virus toegeslagen zullen we maar zeggen. Ditmaal voor mij zelf een armband gevlochten met 4 draden in plaats van zoals gebruikelijk met 3 draden. In deze blogpost laat ik je zien hoe.


BENODIGDHEDEN
Sieradenlijm, 4x 25cm leerkoord (2mm), 2x eindkapje (5mm), buigringen en karbijnslot. Super webshop vindt ik het Kralenhoekje in Middelburg.


LEER BEVESTIGEN IN EINDKAPJE
Knip 4 draden leer van circa 25cm. Breng een beetje lijm aan in een eindkapje en bevestig hierin de 4 afgeknipte draden.


VLECHTEN MAAR...
Klem de draden met eindkapje in een klem of bevestig de draden in een prikboord (bevestig het eindkapjedan na het vlechten). Het lijkt ingewikkeld, maar het is, vindt ik, simpelweg eenvoudig.

Werk altijd van rechts naar links of andersom, zie foto hier boven voor nummering koorden.
En dan gelden de volgende stappen:
 Koord 1 onder koord 2 en dan,
 Koord 1 boven koord 3 en dan,
 Koord 1 onder koord 4 en dan be…

DIY | crepe papier bloemen maken

Zoals ik in mijn vorige blog al melde heb ik dit jaar, net als vorig jaar meegeholpen met de musical voor de onderbouw op school. Nu was er vorig jaar na afloop een hoop commentaar over het feit dat niet alle kinderen met een bloem naar huis toegingen. Dit ook omdat er wel bloemen werden uitgereikt aan de geholpen ouders. Dus ja, dat moet natuurlijk dit jaar dan wel anders. Het budget is niet groot, dus zo op het idee gekomen om zelf papieren bloemen te maken voor de musical. Het zijn er natuurlijk wel veel, maar je bespaart zo wel zeker €75,- tot €100,- als het om 100 tot 130 bloemen gaat.


IDEEËN OP DOEN
Lang leven het internet! Wat zijn er een hoop mogelijkheden om papieren bloemen te maken. Van makkelijk tot moeilijk. Van vouwen tot alleen maar knippen. Erg leuke voorbeelden voorbij zien komen. Uiteindelijk en paar ideeën getest en daaruit de mooiste bloem gekozen. Te ingewikkeld, niet natuurlijk, aangezien we er een kleine 150 stuks moeten maken, hihi. Maar het idee van een servet …

first time - slagletters in aluminium strip

Al een tijdje geleden de slagletters per post ontvangen. Ze al wel in leer geprobeerd, maar in metaal vond ik nog een beetje spannend. Dus het steeds maar uitgesteld om verschillende redenen; de kinderen, de cijfers nog niet ontvangen, geen rust..en ga zo maar door. Maar vandaag toch maar besloten om te beginnen. Kinderen niet thuis, dus aan de slag!


HAMEREN
Allereerst, aan de slag met de hamer. Helaas heb ik de cijfers en het rubberen werkblok nog niet ontvangen. Maar dat mag de pret niet drukken. Servet tussen de vlaktas en het aluminium om beschadiging aan het aluminium te voorkomen werkt ook goed. Maar een hoop herrie maakt het wel. En hameren maar, aan beide kanten van de strip, aangezien het een test exemplaar is.


INKT AANBRENGEN
Nadat ik de voorkant en de achterkant van de strip heb vol gemaakt besluit ik een zijde met zwarte inkt te bewerken..eerst aanbrengen, 10 seconde laten drogen.


OVERTOLLIGE INKT VERWIJDEREN
En dan krijg je dit als resultaat als je met een servet of keukenpa…