Doorgaan naar hoofdcontent

frambozen-bosbessen jam met chiazaad

Een kleine maand geleden heb ik voor het eerst 'jam' gemaakt zonder suiker. Deze was op zich prima gelukt, met als kanttekening dat alleen bosbessen een beetje saai is wat betreft smaak. Aangezien mijn moeder vorig week haar verjaardag vierde heb ik haar verrast met een potje zelf gemaakte frambozen-bosbessen jam!

frambozen-bosbessen jam zonder suiker


WAT HEB JE NODIG?
ingredienten frambozen-bosbessen chiazaad jam

100 gram frambozen
50 gram bosbessen
20 gram chiazaad
3 theelepelscitroensap
2 eetlepels honing

weegschaal
maatbeker en staafmixer
potje met dekselCHIAZAAD?!
Chiazaad hebben we nodig om ervoor te zorgen dat de vruchtenmoes indikt.

Daarnaast heeft het chiazaad ook nog een gezonde functie. Chiazaad is rijk aan omega 3, ati-oxidanten en vezelrijk. Voor mensen die geen vis eten, dus een extra voordeel, je krijgt op deze manier omega 3 binnen.

Let wel op! Chiazaadjes hebben een bloeddruk verlagende werking. Slik je bloeddrukverlagende of bloedverdunnende medicijnen? Overleg dan eerst even met je arts.

AAN DE SLAG..
Hierop een foto hoe de de 'jam' maakt. Wil je iets meer uitleg, check dan mijn eerdere blog. Echt binnen 10 minuten is de 'jam' gemaakt. Helaas nog wel even 2 uurtjes wachten om het chiazaad hun werk te laten doen en dan smullen maar!

diy frambozen-bosbessen jam zonder suiker

En ja, deze 'jam' heeft duidelijk meer smaak. De frambozen proef je echt, heerlijk!

Liefs Syl!

Populaire posts van deze blog

vlechten met 4 draden

Na het maken van de dubbeldraad gevlochten armband van vorige week heeft het vlecht virus toegeslagen zullen we maar zeggen. Ditmaal voor mij zelf een armband gevlochten met 4 draden in plaats van zoals gebruikelijk met 3 draden. In deze blogpost laat ik je zien hoe.


BENODIGDHEDEN
Sieradenlijm, 4x 25cm leerkoord (2mm), 2x eindkapje (5mm), buigringen en karbijnslot. Super webshop vindt ik het Kralenhoekje in Middelburg.


LEER BEVESTIGEN IN EINDKAPJE
Knip 4 draden leer van circa 25cm. Breng een beetje lijm aan in een eindkapje en bevestig hierin de 4 afgeknipte draden.


VLECHTEN MAAR...
Klem de draden met eindkapje in een klem of bevestig de draden in een prikboord (bevestig het eindkapjedan na het vlechten). Het lijkt ingewikkeld, maar het is, vindt ik, simpelweg eenvoudig.

Werk altijd van rechts naar links of andersom, zie foto hier boven voor nummering koorden.
En dan gelden de volgende stappen:
 Koord 1 onder koord 2 en dan,
 Koord 1 boven koord 3 en dan,
 Koord 1 onder koord 4 en dan be…

DIY | crepe papier bloemen maken

Zoals ik in mijn vorige blog al melde heb ik dit jaar, net als vorig jaar meegeholpen met de musical voor de onderbouw op school. Nu was er vorig jaar na afloop een hoop commentaar over het feit dat niet alle kinderen met een bloem naar huis toegingen. Dit ook omdat er wel bloemen werden uitgereikt aan de geholpen ouders. Dus ja, dat moet natuurlijk dit jaar dan wel anders. Het budget is niet groot, dus zo op het idee gekomen om zelf papieren bloemen te maken voor de musical. Het zijn er natuurlijk wel veel, maar je bespaart zo wel zeker €75,- tot €100,- als het om 100 tot 130 bloemen gaat.


IDEEËN OP DOEN
Lang leven het internet! Wat zijn er een hoop mogelijkheden om papieren bloemen te maken. Van makkelijk tot moeilijk. Van vouwen tot alleen maar knippen. Erg leuke voorbeelden voorbij zien komen. Uiteindelijk en paar ideeën getest en daaruit de mooiste bloem gekozen. Te ingewikkeld, niet natuurlijk, aangezien we er een kleine 150 stuks moeten maken, hihi. Maar het idee van een servet …

first time - slagletters in aluminium strip

Al een tijdje geleden de slagletters per post ontvangen. Ze al wel in leer geprobeerd, maar in metaal vond ik nog een beetje spannend. Dus het steeds maar uitgesteld om verschillende redenen; de kinderen, de cijfers nog niet ontvangen, geen rust..en ga zo maar door. Maar vandaag toch maar besloten om te beginnen. Kinderen niet thuis, dus aan de slag!


HAMEREN
Allereerst, aan de slag met de hamer. Helaas heb ik de cijfers en het rubberen werkblok nog niet ontvangen. Maar dat mag de pret niet drukken. Servet tussen de vlaktas en het aluminium om beschadiging aan het aluminium te voorkomen werkt ook goed. Maar een hoop herrie maakt het wel. En hameren maar, aan beide kanten van de strip, aangezien het een test exemplaar is.


INKT AANBRENGEN
Nadat ik de voorkant en de achterkant van de strip heb vol gemaakt besluit ik een zijde met zwarte inkt te bewerken..eerst aanbrengen, 10 seconde laten drogen.


OVERTOLLIGE INKT VERWIJDEREN
En dan krijg je dit als resultaat als je met een servet of keukenpa…