1,2 3....zandkoekjes!!!

Dit jaar ben ik klassenmoeder bij mijn dochtertje in de klas en gaan ze voor de kerstmarkt koekjes bakken. Maar ja,  liever dan wel met een recept waarvan het deeg niet te veel plakt. De kinderen waren in ieder geval nu wel enthousiast, aangezien het deeg niet te plakkerig werd!

Vorig jaar heb ik met de kinderen koekjes gebakken voor in de kerstboom. Maar wat een ramp, het deeg plakte heel erg, niet erg makkelijk om mee te werken.

zandkoekjes met amandelschaafsel

Lang leven het internet en een ouderwets grootmoeders kookboek. Hier een recept gevonden, zonder ei en wat na een 15-20 minuten in de oven klaar is. Wat een makkelijk recept en na dit een paar keer gemaakt te hebben, gaat het steeds beter. Zonder mopperen omdat het deeg aan de handen blijft plakken of te kruimelig blijft. Hieronder de uitleg met tips.

Benodigdheden>
Het leuke van dit recept is dat je het makkelijk kan onthouden door de verhouding 1-2-3 tussen de ingrediënten van respectievelijk de suiker, boter en het meel.
Ik heb 25 gram suiker, 50 gram boter en 75 gram bloem gebruikt en kreeg alle keren circa 25 koekjes. Aangezien mijn dochter en zoontje beide met het deeg aan de slag wilden heb ik deze hoeveelheden nogmaals gedeeld door 2 (ieder dus zo'n 12 koekjes).

ingrediënten zandkoekjes

Oven aanzetten>
Verwarm de oven voor op 160 graden.

Gebruik boter>
De eerste keer had ik de boter een kwartiertje buiten de koelkast gezet. Met als gevolg dat het deeg erg plakkerig werd. De tweede keer heb ik de boter rechtstreeks uit de koelkast gebruikt en in stukjes gesneden. Hiervan werd het deeg erg kruimelig, maar na toevoeging van theelepel melk werd het een mooie werkbare smeuïge massa.

Deeg maken>
Snijd de boter en kleine stukjes en voeg de suiker toe en kneed dit kort. Voeg de bloem toe. Druk de boter fijn en kneed dit door de suiker en bloem tot het een werkbare bal wordt. Zie bij gebruik boter als het deeg te plakkerig of te kruimelig wordt. Ik heb de kinderen het deeg gewoon op het aanrechtblad laten werken, zonder dit te bestrooien met extra bloem.

Koelkast ja of nee>
Ja, in veel recepten staat dat het deeg een kwartiertje of langer in de koelkast dient te staan. Voor kinderen erg lastig en op school niet haalbaar. Het deeg plaatsen in de koelkast zorgt er voor dat de vorm beter behouden blijft en dat de smaak beter wordt, maar is dus niet perse nodig. En dat hebben we dus ook niet gedaan.

Koekjes maken>
In de meeste recepten staat vaak dat je het deeg dient uit te rollen. Niet handig vindt ik persoonlijk. Ik druk het deeg voor een deel plat op het aanrechtblad, hoogte circa 4-5mm en steek dan hoogstens 2 vormpjes uit. Ik haal dan het overtollige deeg weg voordat ik het uitsteekvormpje verwijder. Het koekje verwijder ik dan met een mes van het aanrechtblad en leg ik op de bakplaat. Dit herhaal ik totdat het deeg zover op is dat er geen uitsteekvormpje meer gebruikt kan worden.

bakvormen

Garneren>
Voor het garneren van de koekjes zijn de mogelijkheden eindeloos. Zoals suiker, glazuur, amandelschaafsel etc.. Ditmaal heb ik suiker en amandelschaafsel toegevoegd. Bestrijk de koekjes eerst met ei en strooi hierna suiker en amandelschaafsel over de koekjes heen.

Baktijd>
Zet de bakplaat 15-20 minuten in de oven op 160 graden. Haal de bakplaat hierna uit de oven en laat de koekjes minimal een uur uitharden voor dat je ze opeet.

zandkoekjes bakken


Smakelijk!

Liefs Syl

Populaire posts van deze blog

first time - slagletters in aluminium strip

boordstof aan mouwen een trui

hubelino knikkerbaan met duplo