rondbreinaald of rechte naalden?!

Het is alweer even geleden dat ik de breinaalden heb aangeraakt. Maar mijn nichtje was laatst jarig en ik had haar een gebreide muts gegeven. Deze was alleen te klein, ze blijkt namelijk een groot hoofd te hebben. Dus ik mijn breipennen maar weer eens opgezocht en dezelfde muts nu opnieuw gebreid maar dan 5cm langer. En ja, zo het idee om hier een blog over te schrijven, want de gegeven muts had ik gemaakt met rechte breipennen.

rondbreinaald en rechte breinaald

Met gewone breinaalden kun je eigenlijk bijna alles wel breien. Maar het voordeel van een rondbreinaald is dat er bij een muts geen naad ontstaat en dat je werkstukken kunt maken die erg breed en lang zijn.

Begin en einde toer - rondbreiwerk
Een breiwerk op rechte breinaalden heeft een duidelijk begin en einde van een toer. Bij een rondbreinaald verdwijnt dit als je bijvoorbeeld een muts gaat breien zonder naad. Oplossing, markeer door een elastiek tussen de eerste en de laatste steek op de naald te plaatsen, zie onderstaande.

breiwerk muts markeren toer rondbreinaald

Minderen - rondbreiwerk
Het minderen op een rondbreinaald bij het breien van een muts zonder naald vergt enige aandacht en geduld. Let wel, het betreft vaak een stuk of 6 toeren aandacht. Logisch ook, want bij een muts heb je bijna geen steken meer over op de naald, om zo het puntje van de muts te kunnen maken.

Onderstaande foto's laten zien hoe dat er uit ziet. Wol is redelijke elastisch, de steken kun je zo redelijk eenvoudig verplaatsen over je naalden.

breien met een rondbreinaald

muts minderen op een rondbreinaald


Eindconclusie
Resultaat is dat de muts gebreid met een rondbreinaald iet ruimer uitvalt dan op rechte naalden is mijn conclusie.

Persoonlijk kies ik voor de rondbreinaald, ondanks de paar lastige toeren op  het einde, want je muts is dan ook klaar. Bij het gebruik van 2 rechte naalden dien je de 2 stukje nog aan elkaar te naaien, zodat er een naad ontstaat.

Ander bij komend voordeel is dat je bij het gebruik van rondbreinaalden het breiwerk meer in je schoot laat liggen en je ontspanner breit.

Maar voor een sjaal die op een rechte naald past zijn rondbreinaalden overbodig. Dus ieder breiwerk is het handig de afweging te maken welke naalden te gebruiken. Daarnaast, let op dat de draad van de rondbreinaald de juiste lengte heeft voor het breiwerk dat je wilt gaan maken.

Veel breiplezier!!

Syl

Populaire posts van deze blog

first time - slagletters in aluminium strip

boordstof aan mouwen een trui

hubelino knikkerbaan met duplo