Doorgaan naar hoofdcontent

DIY - luchtverfrisser maken

Zo kwam ik laatst op het blog van YouWish tegen hoe je je eigen luchtverfrisser kan maken. Echt een super leuk blog voor het maken van kaarsen en zeepprodukten. Het leuke van het maken van deze luchtverfrisser is dat het zo gemaakt is en je er weinig voor nodig hebt! Dus dat hebben we gisteravond eens geprobeerd.

DIY luchtverfrisser

Nodig >>>
Ik heb het recept wat op het soapblog staat gehalveerd, aangezien mij voor de eerste keer 2/3 kleine potjes wel genoeg leken. Dus zie hieronder de helft van het recept.

2 kleine potjes (200 gram groentepotje)
10 gram zout (voor schimmels tegen te gaan)
2x 110 gram water
2,5 blaadje gelatine
kleurstof op waterbasis (5-10 druppels)
etherische olie of geurolie (10-20 druppels)
satéprikker

benodigdheden eigen luchtverfrisser maken

Voorwerk >>>
Bij de gebruikte groentepotjes heb ik van te voren eerst de etiketten eraf geweekt. De potjes zou je verder nog kunnen versieren met glitterstickers of spray en de rand bijvoorbeeld met een jutetouw. Maar dat voor een volgende keer. Je kunt natuurlijk ook een niet transparant potje/bakje gebruiken, maar dan zie je niets van de kleur.

Stap 1 >>>
Week de blaadjes gelatine 4-5 minuten in een bakje koud water.

gelatine blaadjes weken in koud water


Stap 2 >>>
Breng tijdens het weken van de gelatine blaadjes de eerste 110 gram water aan de kook.

Stap 3 >>>
Als het water kookt, voeg je de uitgeknepen gelatine blaadjes toe en roer je alles goed, totdat de gelatine in zijn geheel is gesmolten.

Stap 4 >>>
Voeg nu het zout (10 gram) en de andere 110 gram koud water toe. Roer dit alles goed, tot alles is opgelost en haal de pan van het vuur.

vloeibare gelatine mengen met zout


Stap 5 >>>
Breng nu in ieder potje 5-10 druppels kleurstof en 10-20 druppels etherische/geurolie. Zelf heb ik 10 druppels kleurstof en 15 druppels geur toegevoegd.

Ik heb 2 potjes gemaakt. Eentje bevat de geurolie Energy met de kleurstof Lime en de andere luchtverfrisser wordt de gemaakt met de etherische olie Lavendel met de kleurstof paars/lila.

geurolie en kleurstof op waterbasis in een potje


Stap 6 >>>
Verdeel nu de vloeibare gelatine over de potjes en roer alles goed met een satéprikker. Tijdens het roeren vond ik de kleur erg lichtjes en heb ik bij beide potjes nog kleurstof toegevoegd tot de gewenste kleursterkte.

Laat de potjes nu 24 uur staan, zodat het geheel een stevig gel wordt. Als het goed is gaan de luchtverfrissers dan 4-6 weken mee. Ik ben benieuwd!!!

diy luchtverfrisser

Aanvulling >>>
Bij het gebruik van de geurolie komen er wel druppels boven op de gelei te liggen. Dit is te voorkomen door druppels Polycarbonaat 20 toe te voegen (zie recept, soapblog). Dit heb ik niet gedaan en de hoeveelheid druppels boven op de gelei vind ik uiteindelijk wel meevallen.

druppels op zelfgemaakte luchtverfrisser met geurolie

De stevigheid van de luchtverfrisser mag van mij wel iets dikker. Maar dat is persoonlijk denk ik. Een volgende keer gebruik is dus 3 gelatine blaadjes.

De geur van de geurolie is wel te ruiken, maar die van de etherische olie beduidend minder. Zo blijkt dus wel dat geuren in sterkte kunnen afwisselen. Maar voor een eerste keer is een lichte geur helemaal niet erg, dus dat worden de volgende keer dus zeker 20 druppels in plaats van 15.

Maar al met al een prima resultaat. Over een tijdje maar eens nieuwe maken met de zojuist genoemde aanpassingen, waar dan ook een blog over komt.

Liefs Syl!

Reacties

Populaire posts van deze blog

vlechten met 4 draden

Na het maken van de dubbeldraad gevlochten armband van vorige week heeft het vlecht virus toegeslagen zullen we maar zeggen. Ditmaal voor mij zelf een armband gevlochten met 4 draden in plaats van zoals gebruikelijk met 3 draden. In deze blogpost laat ik je zien hoe.


BENODIGDHEDEN
Sieradenlijm, 4x 25cm leerkoord (2mm), 2x eindkapje (5mm), buigringen en karbijnslot. Super webshop vindt ik het Kralenhoekje in Middelburg.


LEER BEVESTIGEN IN EINDKAPJE
Knip 4 draden leer van circa 25cm. Breng een beetje lijm aan in een eindkapje en bevestig hierin de 4 afgeknipte draden.


VLECHTEN MAAR...
Klem de draden met eindkapje in een klem of bevestig de draden in een prikboord (bevestig het eindkapjedan na het vlechten). Het lijkt ingewikkeld, maar het is, vindt ik, simpelweg eenvoudig.

Werk altijd van rechts naar links of andersom, zie foto hier boven voor nummering koorden.
En dan gelden de volgende stappen:
 Koord 1 onder koord 2 en dan,
 Koord 1 boven koord 3 en dan,
 Koord 1 onder koord 4 en dan be…

first time - slagletters in aluminium strip

Al een tijdje geleden de slagletters per post ontvangen. Ze al wel in leer geprobeerd, maar in metaal vond ik nog een beetje spannend. Dus het steeds maar uitgesteld om verschillende redenen; de kinderen, de cijfers nog niet ontvangen, geen rust..en ga zo maar door. Maar vandaag toch maar besloten om te beginnen. Kinderen niet thuis, dus aan de slag!


HAMEREN
Allereerst, aan de slag met de hamer. Helaas heb ik de cijfers en het rubberen werkblok nog niet ontvangen. Maar dat mag de pret niet drukken. Servet tussen de vlaktas en het aluminium om beschadiging aan het aluminium te voorkomen werkt ook goed. Maar een hoop herrie maakt het wel. En hameren maar, aan beide kanten van de strip, aangezien het een test exemplaar is.


INKT AANBRENGEN
Nadat ik de voorkant en de achterkant van de strip heb vol gemaakt besluit ik een zijde met zwarte inkt te bewerken..eerst aanbrengen, 10 seconde laten drogen.


OVERTOLLIGE INKT VERWIJDEREN
En dan krijg je dit als resultaat als je met een servet of keukenpa…

DIY | crepe papier bloemen maken

Zoals ik in mijn vorige blog al melde heb ik dit jaar, net als vorig jaar meegeholpen met de musical voor de onderbouw op school. Nu was er vorig jaar na afloop een hoop commentaar over het feit dat niet alle kinderen met een bloem naar huis toegingen. Dit ook omdat er wel bloemen werden uitgereikt aan de geholpen ouders. Dus ja, dat moet natuurlijk dit jaar dan wel anders. Het budget is niet groot, dus zo op het idee gekomen om zelf papieren bloemen te maken voor de musical. Het zijn er natuurlijk wel veel, maar je bespaart zo wel zeker €75,- tot €100,- als het om 100 tot 130 bloemen gaat.


IDEEËN OP DOEN
Lang leven het internet! Wat zijn er een hoop mogelijkheden om papieren bloemen te maken. Van makkelijk tot moeilijk. Van vouwen tot alleen maar knippen. Erg leuke voorbeelden voorbij zien komen. Uiteindelijk en paar ideeën getest en daaruit de mooiste bloem gekozen. Te ingewikkeld, niet natuurlijk, aangezien we er een kleine 150 stuks moeten maken, hihi. Maar het idee van een servet …