Doorgaan naar hoofdcontent

Tijdloze ketting - bohemian style

Helemaal hot deze zomer, maar naar mijn mening tijdloos, een ketting van houten kralen. Ik heb de ketting in 3 varianten gemaakt. Ik kon namelijk niet kiezen welke kleur en kan nu mooi afwisselen:)

almond, petrol en red stain kleuren voor bohemian look ketting

Wat heb je nodig;
1m waxkoord, 1mm
114 houten kralen, 8mm
2 constraterende kralen
1 houten kraal, 16mm
1 kwastje, 4cm
lijm, schaar, naald en eventueel plakband

In plaats van waxkoord kun je ook nylondraad/visdraad gebruiken, maar dat had ik nu niet voorhanden. Alle materialen heb ik ingekocht bij het Kralenhoekje uit Middelburg.


waxkoord, almond hputen kralen, kwastje, keramiek roosjes

Stap 1 - kwastje aan waxkoord >>>
Soms zit er al een eindkapje aan het kwastje en kun je de draad er gemakkelijk door rijgen. Mocht dit niet zo zijn haal dan met behulp van een naald de waxkoord door het kwastje en breng het kwastje naar het midden van het koord.

met behulp van naald waxkoord door kwastje rijgen

Stap 2 - grote kraal rijgen >>>
Rijg nu de grote houten kraal door beide eindes van het koord en breng de kraal tegen het kwastje aan.

sierkwastje enn 16mm houten kraal aan waxkoord geregen

Stap 3 - kralen rijgen >>>
Rijg nu aan beide zijdes van het waxkkoord 14 kralen en rijg daarna de andere kraal aan. Rijg nu de rest van de kralen aan tot de ketting de gewenste lengte heeft. In mijn geval dus nog 50 kralen per zijde.

28 houten almond kralen aan waxkoord

Tussenstap - draad niet door kraal >>>
Het kan wel eens voorkomen dat het gat van de kraal net niet groot genoeg is en de draad begint te rafelen op het einde. Om de draad er toch door te krijgen kun je dan wat plakband aan het einde van de draad aanbrengen. Lukt het dan nog niet, dan kun je met een naald de draad een beetje helpen en er door heen duwen. In de meeste gevallen helpt dit wel en anders een andere kraal gebruiken.

draad door kraal met behulp van plakband en naald

Stap 4 - de sluiting >>>
Je kunt nu verschillende sluitingen maken aan de ketting, middels een eindkapje op de draad en dan met een karbijnslot. Ik heb gekozen voor een knoop. Leg een lus in het waxkoord en breng de lus dicht bij de kralen. Breng nu een klein beetje lijm op de lus aan en maak je knoop af (trek de knoop dicht naar de kralen) en laat dit drogen. Knip daarna de waxkoord dicht bij de kralen af en brand de uiteinde licht af met een aansteker. Dit om rafelen van de draad tegen te gaan. En klaar is je ketting!

knoop in waxkoord

gypsy houten ketting almond met 2 roze keramiek roosjes

Ook zo'n ketting? Bestel dan een DIY-pakket in mijn webshop Creacamp of bestel er eentje klant en klaar in mijn webshop VanSyl.

Liefs Syl

Populaire posts van deze blog

vlechten met 4 draden

Na het maken van de dubbeldraad gevlochten armband van vorige week heeft het vlecht virus toegeslagen zullen we maar zeggen. Ditmaal voor mij zelf een armband gevlochten met 4 draden in plaats van zoals gebruikelijk met 3 draden. In deze blogpost laat ik je zien hoe.


BENODIGDHEDEN
Sieradenlijm, 4x 25cm leerkoord (2mm), 2x eindkapje (5mm), buigringen en karbijnslot. Super webshop vindt ik het Kralenhoekje in Middelburg.


LEER BEVESTIGEN IN EINDKAPJE
Knip 4 draden leer van circa 25cm. Breng een beetje lijm aan in een eindkapje en bevestig hierin de 4 afgeknipte draden.


VLECHTEN MAAR...
Klem de draden met eindkapje in een klem of bevestig de draden in een prikboord (bevestig het eindkapjedan na het vlechten). Het lijkt ingewikkeld, maar het is, vindt ik, simpelweg eenvoudig.

Werk altijd van rechts naar links of andersom, zie foto hier boven voor nummering koorden.
En dan gelden de volgende stappen:
 Koord 1 onder koord 2 en dan,
 Koord 1 boven koord 3 en dan,
 Koord 1 onder koord 4 en dan be…

draken speurtocht

Een speurtocht wil mijn dochter voor haar kinderfeestje. Niet eentje van prinsessen. Dus stel ik draken voor aangezien de helft van de kinderen op het feestje jongens zijn. Prima, aan de slag dus.

Een foto speurtocht had zij op een ander kinderfeestje gehad. Ook leuk, maar dan dit keer toch anders. Aangezien ze in groep 4 zitten en dus al redelijk kunnen lezen wordt het een speurtocht met tekst op de drakenpoten...


DE ROUTE
Allereerst heb ik de route bedacht. Eerst had ik de speurtocht via Troovie willen doen. Helemaal hip op de telefoon. Maar ik vond de weergave van de route niet top/optimaal. De route hoeft niet lang zijn. Een uur is ideaal, circa 1-1,5km. Probeer een speeltuin en dierenpark in je route op te nemen. Altijd handig voor opdrachten.

Probeer de drakenwereld ook in de route terug te laten komen, door bijvoorbeeld; steek de roze rivier over (straat), ga over de drakenheuvel etc..

DE DRAKENPOTEN
De route heb ik uit gezet op groene drakenpoten (geprint op groen papier). Deze …

DIY | crepe papier bloemen maken

Zoals ik in mijn vorige blog al melde heb ik dit jaar, net als vorig jaar meegeholpen met de musical voor de onderbouw op school. Nu was er vorig jaar na afloop een hoop commentaar over het feit dat niet alle kinderen met een bloem naar huis toegingen. Dit ook omdat er wel bloemen werden uitgereikt aan de geholpen ouders. Dus ja, dat moet natuurlijk dit jaar dan wel anders. Het budget is niet groot, dus zo op het idee gekomen om zelf papieren bloemen te maken voor de musical. Het zijn er natuurlijk wel veel, maar je bespaart zo wel zeker €75,- tot €100,- als het om 100 tot 130 bloemen gaat.


IDEEËN OP DOEN
Lang leven het internet! Wat zijn er een hoop mogelijkheden om papieren bloemen te maken. Van makkelijk tot moeilijk. Van vouwen tot alleen maar knippen. Erg leuke voorbeelden voorbij zien komen. Uiteindelijk en paar ideeën getest en daaruit de mooiste bloem gekozen. Te ingewikkeld, niet natuurlijk, aangezien we er een kleine 150 stuks moeten maken, hihi. Maar het idee van een servet …