Tijdloze ketting - bohemian style

Helemaal hot deze zomer, maar naar mijn mening tijdloos, een ketting van houten kralen. Ik heb de ketting in 3 varianten gemaakt. Ik kon namelijk niet kiezen welke kleur en kan nu mooi afwisselen:)

almond, petrol en red stain kleuren voor bohemian look ketting

Wat heb je nodig;
1m waxkoord, 1mm
114 houten kralen, 8mm
2 constraterende kralen
1 houten kraal, 16mm
1 kwastje, 4cm
lijm, schaar, naald en eventueel plakband

In plaats van waxkoord kun je ook nylondraad/visdraad gebruiken, maar dat had ik nu niet voorhanden. Alle materialen heb ik ingekocht bij het Kralenhoekje uit Middelburg.


waxkoord, almond hputen kralen, kwastje, keramiek roosjes

Stap 1 - kwastje aan waxkoord >>>
Soms zit er al een eindkapje aan het kwastje en kun je de draad er gemakkelijk door rijgen. Mocht dit niet zo zijn haal dan met behulp van een naald de waxkoord door het kwastje en breng het kwastje naar het midden van het koord.

met behulp van naald waxkoord door kwastje rijgen

Stap 2 - grote kraal rijgen >>>
Rijg nu de grote houten kraal door beide eindes van het koord en breng de kraal tegen het kwastje aan.

sierkwastje enn 16mm houten kraal aan waxkoord geregen

Stap 3 - kralen rijgen >>>
Rijg nu aan beide zijdes van het waxkkoord 14 kralen en rijg daarna de andere kraal aan. Rijg nu de rest van de kralen aan tot de ketting de gewenste lengte heeft. In mijn geval dus nog 50 kralen per zijde.

28 houten almond kralen aan waxkoord

Tussenstap - draad niet door kraal >>>
Het kan wel eens voorkomen dat het gat van de kraal net niet groot genoeg is en de draad begint te rafelen op het einde. Om de draad er toch door te krijgen kun je dan wat plakband aan het einde van de draad aanbrengen. Lukt het dan nog niet, dan kun je met een naald de draad een beetje helpen en er door heen duwen. In de meeste gevallen helpt dit wel en anders een andere kraal gebruiken.

draad door kraal met behulp van plakband en naald

Stap 4 - de sluiting >>>
Je kunt nu verschillende sluitingen maken aan de ketting, middels een eindkapje op de draad en dan met een karbijnslot. Ik heb gekozen voor een knoop. Leg een lus in het waxkoord en breng de lus dicht bij de kralen. Breng nu een klein beetje lijm op de lus aan en maak je knoop af (trek de knoop dicht naar de kralen) en laat dit drogen. Knip daarna de waxkoord dicht bij de kralen af en brand de uiteinde licht af met een aansteker. Dit om rafelen van de draad tegen te gaan. En klaar is je ketting!

knoop in waxkoord

gypsy houten ketting almond met 2 roze keramiek roosjes

Ook zo'n ketting? Bestel dan een DIY-pakket in mijn webshop Creacamp of bestel er eentje klant en klaar in mijn webshop VanSyl.

Liefs Syl

Populaire posts van deze blog

boordstof aan mouwen een trui

first time - slagletters in aluminium strip

vlechten met 4 draden