first time - eigen douchegel maken

Bij de spulletjes die ik laatst heb binnengekregen van YouWish heb ik ook zeeppasta besteld om eenvoudig zelf douchegel te maken.

ylang ylang douchegel en lavendel lotionbar als cadeau

Tijdens de bestelling die ik laatst heb gedaan voor mijn eerste zeepingrediënten heb ik nog getwijfeld over of ik vloeibaar zeep concentraat zou bestellen of zeeppasta. Uiteindelijk is het de zeeppasta geworden. Doorslaggevend voor de beslissing is het feit dat de zeeppasta uit minder ingrediënten bestaat en daardoor  natuurlijker en gezonder voelt, ook al is de prijs wel 4x duurder. De zeeppasta bestaat uit verzeepte olie van de olijf en de castorbonen.

Voor het recept heb ik als basis het recept van Soap Blog aangehouden voor het maken van vloeibare zeep. Zij hebben er een handzeep van gemaakt en ik ga voor een douchegel.

Nodig - recept >>>

ingredienten douchegel van zeeppasta
  • 50 gram zeeppasta
  • 200 ml water
  • eetlepel vitamine E
  • 20 druppels etherische olie
  • 3 druppels kleurstof  op waterbasis
  • 5ml Phenopip 
  • (eventueel keukenzout om vloeistof dikker te maken)
Verder nodig een pan met deksel, maatbeker, lepel, aluminium folie en een  lege fles (200ml) om de douchegel in te doen.

Stap 1 - de zeeppasta smelten
Breng de 200ml water aan de kook en voeg de 50 gram zeeppasta toe. Zet dit alles op een laag vuur, met een deksel schuin op de pan.  Roer niet te veel om schuimvorming te voorkomen. Het zou wel even duren voordat het allemaal gesmolten was, maar ik had het idee dat het water te snel weer kookte en de zeeppasta en laag over het water vormde. Ik heb uiteindelijk nog 100ml extra water toegevoegd (ik weet ook niet meer zeker of ik maar met 100ml water ben begonnen, omdat de streepjes op de maatbeker verwarrend zijn geweest) en toen lichtjes geroerd totdat alles bijna was gesmolten en heb dit toen in de maatbeker gegoten. Een volgende keer, ga ik dit in ieder geval au bain marie proberen, zodat het water niet te snel opnieuw gaat koken.

zeeppasta met water in pan

Stap 2 - afkoelen
Nadat de zeeppasta is gesmolten in het water giet je alles in een maatbeker en dek je de maatbeker af met aluminium folie zodat er tijdens het afkoelen van de zeep geen velvorming ontstaat. Als de vloeistof lauw aan voelt kunnen we weer verder.

afkoelen DIY vloeibare zeep

Stap 3 - toevoegen overige ingrediënten
Voeg nu de vitamine E, kleurstof en Phenopip toe. Roer steeds voorzichtig om schuimvorming tegen te gaan. Ik heb gekozen voor de etherische olie Ylang Ylang. Een bloemige geur zoals jasmijn en hyacint. De geur werkt zelfstimulerend. Hier heb ik gekozen voor een roze kleurstof, dit leek mij wel passend bij deze bloemengeur.

Stap 3A - dikker maken?
Ik vond mijn zeepmengesel uiteindelijk dik genoeg. En let op, het mengsel wordt nog iets dikker na een tijdje. Maar met behulp van gewoon keukenzout en water maak je een zoutoplossing zodat je de zeep dikker kunt maken. Gebruik steeds een klein beetje. Gebruik 60 ml water en los hierin 12 gram zout op.

Stap 4 - overgieten in douchefles
Na alles te hebben toegevoegd giet je het zeepmengsel over in je fles en kun je heerlijk douchen met je zelfgemaakte douchezeep!

Nawoord
De douchegel is door iedereen in huis uitgebreid getest. Allen waren het er over eens dat de geur ins geen van allen is bevallen. Smaken verschillen, ylang ylang is een bloemige geur, lijkend op jasmijn en hyacint, maar goed. Het gebruik van de zeep is prima. Schuimt ok, niet overdadig. Het nadeel van de zeep is wel dat je lichaam uiteindelijk stroef aanvoelt, al is dat na het afdrogen al niet meer te merken. Je bent helemaal schoon geboend om het zo maar te zeggen.Dit gaan we een volgende keer hopelijk veranderen door bijvoorbeeld ook amandelolie toe te voegen, dus een andere keertje meer...

Uiteindelijk heb ik in een klein 20ml flesje een beetje douchegel gegoten en een lavendel lotionbar ingepakt om als cadeautje te geven (zie eerste foto).

Veel zeep maak plezier!

Voor een DIY-pakket kijk eens in mijn webshop Creacamp en voor een kant en klaar cadeau bij VanSyl.

Liefs Syl

Populaire posts van deze blog

first time - slagletters in aluminium strip

boordstof aan mouwen een trui

hubelino knikkerbaan met duplo