Doorgaan naar hoofdcontent

first time - eigen douchegel maken

Bij de spulletjes die ik laatst heb binnengekregen van YouWish heb ik ook zeeppasta besteld om eenvoudig zelf douchegel te maken.

ylang ylang douchegel en lavendel lotionbar als cadeau

Tijdens de bestelling die ik laatst heb gedaan voor mijn eerste zeepingrediënten heb ik nog getwijfeld over of ik vloeibaar zeep concentraat zou bestellen of zeeppasta. Uiteindelijk is het de zeeppasta geworden. Doorslaggevend voor de beslissing is het feit dat de zeeppasta uit minder ingrediënten bestaat en daardoor  natuurlijker en gezonder voelt, ook al is de prijs wel 4x duurder. De zeeppasta bestaat uit verzeepte olie van de olijf en de castorbonen.

Voor het recept heb ik als basis het recept van Soap Blog aangehouden voor het maken van vloeibare zeep. Zij hebben er een handzeep van gemaakt en ik ga voor een douchegel.

Nodig - recept >>>

ingredienten douchegel van zeeppasta
  • 50 gram zeeppasta
  • 200 ml water
  • eetlepel vitamine E
  • 20 druppels etherische olie
  • 3 druppels kleurstof  op waterbasis
  • 5ml Phenopip 
  • (eventueel keukenzout om vloeistof dikker te maken)
Verder nodig een pan met deksel, maatbeker, lepel, aluminium folie en een  lege fles (200ml) om de douchegel in te doen.

Stap 1 - de zeeppasta smelten
Breng de 200ml water aan de kook en voeg de 50 gram zeeppasta toe. Zet dit alles op een laag vuur, met een deksel schuin op de pan.  Roer niet te veel om schuimvorming te voorkomen. Het zou wel even duren voordat het allemaal gesmolten was, maar ik had het idee dat het water te snel weer kookte en de zeeppasta en laag over het water vormde. Ik heb uiteindelijk nog 100ml extra water toegevoegd (ik weet ook niet meer zeker of ik maar met 100ml water ben begonnen, omdat de streepjes op de maatbeker verwarrend zijn geweest) en toen lichtjes geroerd totdat alles bijna was gesmolten en heb dit toen in de maatbeker gegoten. Een volgende keer, ga ik dit in ieder geval au bain marie proberen, zodat het water niet te snel opnieuw gaat koken.

zeeppasta met water in pan

Stap 2 - afkoelen
Nadat de zeeppasta is gesmolten in het water giet je alles in een maatbeker en dek je de maatbeker af met aluminium folie zodat er tijdens het afkoelen van de zeep geen velvorming ontstaat. Als de vloeistof lauw aan voelt kunnen we weer verder.

afkoelen DIY vloeibare zeep

Stap 3 - toevoegen overige ingrediënten
Voeg nu de vitamine E, kleurstof en Phenopip toe. Roer steeds voorzichtig om schuimvorming tegen te gaan. Ik heb gekozen voor de etherische olie Ylang Ylang. Een bloemige geur zoals jasmijn en hyacint. De geur werkt zelfstimulerend. Hier heb ik gekozen voor een roze kleurstof, dit leek mij wel passend bij deze bloemengeur.

Stap 3A - dikker maken?
Ik vond mijn zeepmengesel uiteindelijk dik genoeg. En let op, het mengsel wordt nog iets dikker na een tijdje. Maar met behulp van gewoon keukenzout en water maak je een zoutoplossing zodat je de zeep dikker kunt maken. Gebruik steeds een klein beetje. Gebruik 60 ml water en los hierin 12 gram zout op.

Stap 4 - overgieten in douchefles
Na alles te hebben toegevoegd giet je het zeepmengsel over in je fles en kun je heerlijk douchen met je zelfgemaakte douchezeep!

Nawoord
De douchegel is door iedereen in huis uitgebreid getest. Allen waren het er over eens dat de geur ins geen van allen is bevallen. Smaken verschillen, ylang ylang is een bloemige geur, lijkend op jasmijn en hyacint, maar goed. Het gebruik van de zeep is prima. Schuimt ok, niet overdadig. Het nadeel van de zeep is wel dat je lichaam uiteindelijk stroef aanvoelt, al is dat na het afdrogen al niet meer te merken. Je bent helemaal schoon geboend om het zo maar te zeggen.Dit gaan we een volgende keer hopelijk veranderen door bijvoorbeeld ook amandelolie toe te voegen, dus een andere keertje meer...

Uiteindelijk heb ik in een klein 20ml flesje een beetje douchegel gegoten en een lavendel lotionbar ingepakt om als cadeautje te geven (zie eerste foto).

Veel zeep maak plezier!

Voor een DIY-pakket kijk eens in mijn webshop Creacamp en voor een kant en klaar cadeau bij VanSyl.

Liefs Syl

Populaire posts van deze blog

vlechten met 4 draden

Na het maken van de dubbeldraad gevlochten armband van vorige week heeft het vlecht virus toegeslagen zullen we maar zeggen. Ditmaal voor mij zelf een armband gevlochten met 4 draden in plaats van zoals gebruikelijk met 3 draden. In deze blogpost laat ik je zien hoe.


BENODIGDHEDEN
Sieradenlijm, 4x 25cm leerkoord (2mm), 2x eindkapje (5mm), buigringen en karbijnslot. Super webshop vindt ik het Kralenhoekje in Middelburg.


LEER BEVESTIGEN IN EINDKAPJE
Knip 4 draden leer van circa 25cm. Breng een beetje lijm aan in een eindkapje en bevestig hierin de 4 afgeknipte draden.


VLECHTEN MAAR...
Klem de draden met eindkapje in een klem of bevestig de draden in een prikboord (bevestig het eindkapjedan na het vlechten). Het lijkt ingewikkeld, maar het is, vindt ik, simpelweg eenvoudig.

Werk altijd van rechts naar links of andersom, zie foto hier boven voor nummering koorden.
En dan gelden de volgende stappen:
 Koord 1 onder koord 2 en dan,
 Koord 1 boven koord 3 en dan,
 Koord 1 onder koord 4 en dan be…

DIY | crepe papier bloemen maken

Zoals ik in mijn vorige blog al melde heb ik dit jaar, net als vorig jaar meegeholpen met de musical voor de onderbouw op school. Nu was er vorig jaar na afloop een hoop commentaar over het feit dat niet alle kinderen met een bloem naar huis toegingen. Dit ook omdat er wel bloemen werden uitgereikt aan de geholpen ouders. Dus ja, dat moet natuurlijk dit jaar dan wel anders. Het budget is niet groot, dus zo op het idee gekomen om zelf papieren bloemen te maken voor de musical. Het zijn er natuurlijk wel veel, maar je bespaart zo wel zeker €75,- tot €100,- als het om 100 tot 130 bloemen gaat.


IDEEËN OP DOEN
Lang leven het internet! Wat zijn er een hoop mogelijkheden om papieren bloemen te maken. Van makkelijk tot moeilijk. Van vouwen tot alleen maar knippen. Erg leuke voorbeelden voorbij zien komen. Uiteindelijk en paar ideeën getest en daaruit de mooiste bloem gekozen. Te ingewikkeld, niet natuurlijk, aangezien we er een kleine 150 stuks moeten maken, hihi. Maar het idee van een servet …

draken speurtocht

Een speurtocht wil mijn dochter voor haar kinderfeestje. Niet eentje van prinsessen. Dus stel ik draken voor aangezien de helft van de kinderen op het feestje jongens zijn. Prima, aan de slag dus.

Een foto speurtocht had zij op een ander kinderfeestje gehad. Ook leuk, maar dan dit keer toch anders. Aangezien ze in groep 4 zitten en dus al redelijk kunnen lezen wordt het een speurtocht met tekst op de drakenpoten...


DE ROUTE
Allereerst heb ik de route bedacht. Eerst had ik de speurtocht via Troovie willen doen. Helemaal hip op de telefoon. Maar ik vond de weergave van de route niet top/optimaal. De route hoeft niet lang zijn. Een uur is ideaal, circa 1-1,5km. Probeer een speeltuin en dierenpark in je route op te nemen. Altijd handig voor opdrachten.

Probeer de drakenwereld ook in de route terug te laten komen, door bijvoorbeeld; steek de roze rivier over (straat), ga over de drakenheuvel etc..

DE DRAKENPOTEN
De route heb ik uit gezet op groene drakenpoten (geprint op groen papier). Deze …