Doorgaan naar hoofdcontent

douche-lotionbar voor de 1e keer

En ja, uiteindelijk waren de spulletjes binnen, helaas met wat vertraging, maar dat mag de pret niet drukken. Als allereerst ga ik een douche-lotionbar maken met het recept beschreven uit het boek dat ik laatst heb gekocht. Nu alleen nog de geur en kleur bepalen. Gelukkig niet al te veel opties, maar wordt het een lotionbar met lavendel, bloemen of een frisse citroen/citrus geur? De laatste laat ik afvallen omdat dat een geurolie betreft en niet een etherische olie. En uiteindelijk toch besloten om voor de lavendel te gaan.

lavendel douche bodyboter

Dus donderdagavond aan de slag, kids op bed, alles klaar gezet en beginnen maar...

De ingrediënten - het recept >>>
Nodig voor circa 5 douche-lotionsbars (38mm rond bij 21mm hoog);
  • 30 gram bijenwas
  • 30 gram kokosnoot olie/vet
  • 20 gram rijst(kiem)olie
  • 10 gram amandelolie (let op bij allergie, gebruik dan bijv. abrikozenpitolie)
  • 1 theelepel vitamine E
  • etherische olie en kleurpoeder (mica)
  • mal 
ingredienten YouWish lavendel douche-lotionbar

Stap 1 - smelten >>>
Begin op een klein vuur met het smelten/verwarmen van de bijenwas. Dit duurt eventjes en uiteindelijk wordt het een transparante vloeistof.
Voeg nu de kokosnoot olie/vet toe en meng dit tot ook weer een transparante vloeistof is geworden.
Voeg hierna de rijstolie en de amandelolie toe en meng alles goed.

Stap 2 - toevoegen van kleur en geur >>> 
Haal de pan van het vuur en voeg de poeder toe. Overal heb ik gelezen dat dit maar een klein beetje/snufje hoeft te zijn. Dus ik heb een klein doseerlepeltje diep lila Mica poeder toegevoegd.  Nu begint het mengsel in de pan al te stollen dus ik zet de pan nog even op het vuur, om de kleur goed te kunnen mengen.

stollen bijenwas in lotionbar

De etherische olie durf ik niet toe te voegen als de pan nog op het vuur staat. Heb ergens gelezen dat dat niet goed is. Je mag niet te veel geur toevoegen ook  (ca. 3-4%) dus ik heb 3 druppels lavendel toegevoegd en dan alles goed mengen.

Stap 3 - in & uit de mal >>>
Ook nu is het mengsel alweer snel gestold En vul ik uiteindelijk de  lotusbloemen in de mal met behulp van een spatel en druk ik het mengsel aan, zodat er niet te veel lucht/openingen in de lotionbar zitten. En dan zetten we de mal ongeveer een dag in de koelkast. Nog even een kwartiertje in de vriezer en dan kunnen we de douche-lotionbars gaan testen onder de douche en als lotion.

mengsel lavendel body boter in kunststof mal

Next time >>>
Voor een eerste keer ben ik niet ontevreden, al denk ik wel dat als ik me beter had ingelezen in andere recepten het resultaat beter had kunnen zijn. 

Om het vroegtijdig stollen van de bijenwas een volgende keer te voorkomen gaan we de volgende au bain mari aan de slag. 

De kleur had ook heftiger gemogenwat mij betreft, dus gaan we voor 2 lepeltjes extra en voor de geur naar 10 druppels als test. Te veel is ook niet prettig, dus rustig opbouwen. Al denk ik dat het wel 20-30 druppels mogen zijn.

Variatie op recept >>>
Het originele recept uit het boek was met tonkabonenolie in plaats van amandelolie, vitamine E, kleur en geurpoeder. In het recept stond als vervanging in verband met de sterke vanilleachtige geur. Los daarvan ik heb niet kunnen ontdekken waar ik deze tonkabonenolie kon kopen.

Het leuke van de bars is dat ze zowel onder de douche te gebruiken zijn of als lotion na het douchen. De douche-lotionbar smelt namelijk bij lichaamstemperatuur. Je lichaam kan even vettig aanvoelen, maar dit is na een paar minuten weg en is je huid heerlijk verwent:)

Een andere keer meer, succes met het maken van je eigen douche-lotionbars!
Liefs Syl

Populaire posts van deze blog

vlechten met 4 draden

Na het maken van de dubbeldraad gevlochten armband van vorige week heeft het vlecht virus toegeslagen zullen we maar zeggen. Ditmaal voor mij zelf een armband gevlochten met 4 draden in plaats van zoals gebruikelijk met 3 draden. In deze blogpost laat ik je zien hoe.


BENODIGDHEDEN
Sieradenlijm, 4x 25cm leerkoord (2mm), 2x eindkapje (5mm), buigringen en karbijnslot. Super webshop vindt ik het Kralenhoekje in Middelburg.


LEER BEVESTIGEN IN EINDKAPJE
Knip 4 draden leer van circa 25cm. Breng een beetje lijm aan in een eindkapje en bevestig hierin de 4 afgeknipte draden.


VLECHTEN MAAR...
Klem de draden met eindkapje in een klem of bevestig de draden in een prikboord (bevestig het eindkapjedan na het vlechten). Het lijkt ingewikkeld, maar het is, vindt ik, simpelweg eenvoudig.

Werk altijd van rechts naar links of andersom, zie foto hier boven voor nummering koorden.
En dan gelden de volgende stappen:
 Koord 1 onder koord 2 en dan,
 Koord 1 boven koord 3 en dan,
 Koord 1 onder koord 4 en dan be…

DIY | crepe papier bloemen maken

Zoals ik in mijn vorige blog al melde heb ik dit jaar, net als vorig jaar meegeholpen met de musical voor de onderbouw op school. Nu was er vorig jaar na afloop een hoop commentaar over het feit dat niet alle kinderen met een bloem naar huis toegingen. Dit ook omdat er wel bloemen werden uitgereikt aan de geholpen ouders. Dus ja, dat moet natuurlijk dit jaar dan wel anders. Het budget is niet groot, dus zo op het idee gekomen om zelf papieren bloemen te maken voor de musical. Het zijn er natuurlijk wel veel, maar je bespaart zo wel zeker €75,- tot €100,- als het om 100 tot 130 bloemen gaat.


IDEEËN OP DOEN
Lang leven het internet! Wat zijn er een hoop mogelijkheden om papieren bloemen te maken. Van makkelijk tot moeilijk. Van vouwen tot alleen maar knippen. Erg leuke voorbeelden voorbij zien komen. Uiteindelijk en paar ideeën getest en daaruit de mooiste bloem gekozen. Te ingewikkeld, niet natuurlijk, aangezien we er een kleine 150 stuks moeten maken, hihi. Maar het idee van een servet …

first time - slagletters in aluminium strip

Al een tijdje geleden de slagletters per post ontvangen. Ze al wel in leer geprobeerd, maar in metaal vond ik nog een beetje spannend. Dus het steeds maar uitgesteld om verschillende redenen; de kinderen, de cijfers nog niet ontvangen, geen rust..en ga zo maar door. Maar vandaag toch maar besloten om te beginnen. Kinderen niet thuis, dus aan de slag!


HAMEREN
Allereerst, aan de slag met de hamer. Helaas heb ik de cijfers en het rubberen werkblok nog niet ontvangen. Maar dat mag de pret niet drukken. Servet tussen de vlaktas en het aluminium om beschadiging aan het aluminium te voorkomen werkt ook goed. Maar een hoop herrie maakt het wel. En hameren maar, aan beide kanten van de strip, aangezien het een test exemplaar is.


INKT AANBRENGEN
Nadat ik de voorkant en de achterkant van de strip heb vol gemaakt besluit ik een zijde met zwarte inkt te bewerken..eerst aanbrengen, 10 seconde laten drogen.


OVERTOLLIGE INKT VERWIJDEREN
En dan krijg je dit als resultaat als je met een servet of keukenpa…