douche-lotionbar voor de 1e keer

En ja, uiteindelijk waren de spulletjes binnen, helaas met wat vertraging, maar dat mag de pret niet drukken. Als allereerst ga ik een douche-lotionbar maken met het recept beschreven uit het boek dat ik laatst heb gekocht. Nu alleen nog de geur en kleur bepalen. Gelukkig niet al te veel opties, maar wordt het een lotionbar met lavendel, bloemen of een frisse citroen/citrus geur? De laatste laat ik afvallen omdat dat een geurolie betreft en niet een etherische olie. En uiteindelijk toch besloten om voor de lavendel te gaan.

lavendel douche bodyboter

Dus donderdagavond aan de slag, kids op bed, alles klaar gezet en beginnen maar...

De ingredi├źnten - het recept >>>
Nodig voor circa 5 douche-lotionsbars (38mm rond bij 21mm hoog);
  • 30 gram bijenwas
  • 30 gram kokosnoot olie/vet
  • 20 gram rijst(kiem)olie
  • 10 gram amandelolie (let op bij allergie, gebruik dan bijv. abrikozenpitolie)
  • 1 theelepel vitamine E
  • etherische olie en kleurpoeder (mica)
  • mal 
ingredienten YouWish lavendel douche-lotionbar

Stap 1 - smelten >>>
Begin op een klein vuur met het smelten/verwarmen van de bijenwas. Dit duurt eventjes en uiteindelijk wordt het een transparante vloeistof.
Voeg nu de kokosnoot olie/vet toe en meng dit tot ook weer een transparante vloeistof is geworden.
Voeg hierna de rijstolie en de amandelolie toe en meng alles goed.

Stap 2 - toevoegen van kleur en geur >>> 
Haal de pan van het vuur en voeg de poeder toe. Overal heb ik gelezen dat dit maar een klein beetje/snufje hoeft te zijn. Dus ik heb een klein doseerlepeltje diep lila Mica poeder toegevoegd.  Nu begint het mengsel in de pan al te stollen dus ik zet de pan nog even op het vuur, om de kleur goed te kunnen mengen.

stollen bijenwas in lotionbar

De etherische olie durf ik niet toe te voegen als de pan nog op het vuur staat. Heb ergens gelezen dat dat niet goed is. Je mag niet te veel geur toevoegen ook  (ca. 3-4%) dus ik heb 3 druppels lavendel toegevoegd en dan alles goed mengen.

Stap 3 - in & uit de mal >>>
Ook nu is het mengsel alweer snel gestold En vul ik uiteindelijk de  lotusbloemen in de mal met behulp van een spatel en druk ik het mengsel aan, zodat er niet te veel lucht/openingen in de lotionbar zitten. En dan zetten we de mal ongeveer een dag in de koelkast. Nog even een kwartiertje in de vriezer en dan kunnen we de douche-lotionbars gaan testen onder de douche en als lotion.

mengsel lavendel body boter in kunststof mal

Next time >>>
Voor een eerste keer ben ik niet ontevreden, al denk ik wel dat als ik me beter had ingelezen in andere recepten het resultaat beter had kunnen zijn. 

Om het vroegtijdig stollen van de bijenwas een volgende keer te voorkomen gaan we de volgende au bain mari aan de slag. 

De kleur had ook heftiger gemogenwat mij betreft, dus gaan we voor 2 lepeltjes extra en voor de geur naar 10 druppels als test. Te veel is ook niet prettig, dus rustig opbouwen. Al denk ik dat het wel 20-30 druppels mogen zijn.

Variatie op recept >>>
Het originele recept uit het boek was met tonkabonenolie in plaats van amandelolie, vitamine E, kleur en geurpoeder. In het recept stond als vervanging in verband met de sterke vanilleachtige geur. Los daarvan ik heb niet kunnen ontdekken waar ik deze tonkabonenolie kon kopen.

Het leuke van de bars is dat ze zowel onder de douche te gebruiken zijn of als lotion na het douchen. De douche-lotionbar smelt namelijk bij lichaamstemperatuur. Je lichaam kan even vettig aanvoelen, maar dit is na een paar minuten weg en is je huid heerlijk verwent:)

Een andere keer meer, succes met het maken van je eigen douche-lotionbars!
Liefs Syl

Populaire posts van deze blog

boordstof aan mouwen een trui

first time - slagletters in aluminium strip

vlechten met 4 draden