Doorgaan naar hoofdcontent

homemade appelcrumble

Een paar jaar geleden maakte ik regelmatig appelcrumble, maar door de komst van de kinderen is het alweer even geleden. Zoiets kant en klaar kopen vond ik onzinnig, want de ingrediënten heb je meestal wel in huis. Dus afgelopen weekend de appelcrumble maar weer eens gemaakt. Hieronder het recept zoals ik de appelcrumble maak.

zelfgemaakte appelcrumble met honing

1-------------------->
De ingrediënten voor 4-6 personen;
200 gram bloem, 200 gram koude bakboter, 100 gram suiker, 2 appels en theelepel kaneel.

In de meeste recepten is de verhouding suiker, bloem, boter 1:1:1, maar dat vindt ik te zoet en is met honing erbij geserveerd deels gecompenseerd. Maar zoveel mensen zoveel wensen en dat is het voordeel als je het zelf maakt, je kan zelf de hoeveelheid bepalen.

Wat voor soort appels je gebruikt maakt niet veel uit. Ik heb al verschillende soorten appels gebruikt zoals Elstar en Jonagold.


ingredienten appelcrumble

2-------------------->
Vet de ovenschaal in met boter en verwarm de oven voor op 200 graden.

3-------------------->
Snijd de appels in kleine stukjes. Strooi er een theelepel kaneel over heen en verspreid de appels met kaneel over de bodem van de ovenschaal. Zet dit eventueel nog even in de koelkast.

appels met kaneel

4-------------------->
Snijd de boter in kleine stukjes en doe deze in een kom. Meng er de suiker en bloem doorheen en maak er een kruimelig deeg van. Ik doe dit meestal met een vork.

ingredienten deeg appelcrumble

5-------------------->
Verdeel het deeg over de appels met kaneel in de ovenschaal en zet het dan 15 minuten op 200 graden in de oven.

deeg appelcrumble

6-------------------->
Serveer de warme appelcrumble met honing, ijs of crème fraiche, maar ook met alleen honing is het smullen geblazen. Leuke van dit recept is dat je veel kan variëren. Vervang de appels bijvoorbeeld door peren of frambozen, voeg noten of amandelen toe. Zelfs crueslie is mogelijk.

Smakelijk!

Populaire posts van deze blog

vlechten met 4 draden

Na het maken van de dubbeldraad gevlochten armband van vorige week heeft het vlecht virus toegeslagen zullen we maar zeggen. Ditmaal voor mij zelf een armband gevlochten met 4 draden in plaats van zoals gebruikelijk met 3 draden. In deze blogpost laat ik je zien hoe.


BENODIGDHEDEN
Sieradenlijm, 4x 25cm leerkoord (2mm), 2x eindkapje (5mm), buigringen en karbijnslot. Super webshop vindt ik het Kralenhoekje in Middelburg.


LEER BEVESTIGEN IN EINDKAPJE
Knip 4 draden leer van circa 25cm. Breng een beetje lijm aan in een eindkapje en bevestig hierin de 4 afgeknipte draden.


VLECHTEN MAAR...
Klem de draden met eindkapje in een klem of bevestig de draden in een prikboord (bevestig het eindkapjedan na het vlechten). Het lijkt ingewikkeld, maar het is, vindt ik, simpelweg eenvoudig.

Werk altijd van rechts naar links of andersom, zie foto hier boven voor nummering koorden.
En dan gelden de volgende stappen:
 Koord 1 onder koord 2 en dan,
 Koord 1 boven koord 3 en dan,
 Koord 1 onder koord 4 en dan be…

draken speurtocht

Een speurtocht wil mijn dochter voor haar kinderfeestje. Niet eentje van prinsessen. Dus stel ik draken voor aangezien de helft van de kinderen op het feestje jongens zijn. Prima, aan de slag dus.

Een foto speurtocht had zij op een ander kinderfeestje gehad. Ook leuk, maar dan dit keer toch anders. Aangezien ze in groep 4 zitten en dus al redelijk kunnen lezen wordt het een speurtocht met tekst op de drakenpoten...


DE ROUTE
Allereerst heb ik de route bedacht. Eerst had ik de speurtocht via Troovie willen doen. Helemaal hip op de telefoon. Maar ik vond de weergave van de route niet top/optimaal. De route hoeft niet lang zijn. Een uur is ideaal, circa 1-1,5km. Probeer een speeltuin en dierenpark in je route op te nemen. Altijd handig voor opdrachten.

Probeer de drakenwereld ook in de route terug te laten komen, door bijvoorbeeld; steek de roze rivier over (straat), ga over de drakenheuvel etc..

DE DRAKENPOTEN
De route heb ik uit gezet op groene drakenpoten (geprint op groen papier). Deze …

DIY | crepe papier bloemen maken

Zoals ik in mijn vorige blog al melde heb ik dit jaar, net als vorig jaar meegeholpen met de musical voor de onderbouw op school. Nu was er vorig jaar na afloop een hoop commentaar over het feit dat niet alle kinderen met een bloem naar huis toegingen. Dit ook omdat er wel bloemen werden uitgereikt aan de geholpen ouders. Dus ja, dat moet natuurlijk dit jaar dan wel anders. Het budget is niet groot, dus zo op het idee gekomen om zelf papieren bloemen te maken voor de musical. Het zijn er natuurlijk wel veel, maar je bespaart zo wel zeker €75,- tot €100,- als het om 100 tot 130 bloemen gaat.


IDEEËN OP DOEN
Lang leven het internet! Wat zijn er een hoop mogelijkheden om papieren bloemen te maken. Van makkelijk tot moeilijk. Van vouwen tot alleen maar knippen. Erg leuke voorbeelden voorbij zien komen. Uiteindelijk en paar ideeën getest en daaruit de mooiste bloem gekozen. Te ingewikkeld, niet natuurlijk, aangezien we er een kleine 150 stuks moeten maken, hihi. Maar het idee van een servet …